Dalai-laama võrdles Tiibeti saatust «maapealse põrguga»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dalai-laama nõuab teisipäeval oma pagulaselu 50. aastapäeva tähistades Hiina võimudelt Tiibetile autonoomiat.

 Tiibetlaste vaimne juht dalai-laama nõudis teisipäeval oma pagulaselu 50. aastapäeva tähistades sisulist autonoomiat Tiibetile, kus Hiina võimud on protestide kartuses karmistanud julgeolekumeetmeid.

Dalai-laama süüdistas oma aastapäevakõnes Hiinat Tiibetile «enneolematute kannatuste ja purustuste» tekitamises ja sealse elu kohatises muutmises «maapealseks põrguks».

India põhjaossa Dharmshalasse, kus tegutseb Tiibeti pagulasvalitsus, oli 73-aastase usuliidri pöördumist kuulama sõitnud umbes 10 000 tiibetlast üle kogu maailma.

«Aegade sügavusest on tiibetlased ja hiinlased olnud naabrid,» ütles dalai-laama Dharmshala peamise budistliku templi hoovi kogunenud rahvahulgale.

«Meie, tiibetlased, soovime õiguslikku ja sisulist autonoomiat.»

Tiibeti usujuht pööras oma kõnes samuti tähelepanu «kannatustele ja purustustele», mida tema sõnul Hiina kommunistliku keskvalitsuse poliitika on sellele Himaalaja mägipiirkonnale tekitanud.

«Need on tõuganud tiibetlased säärastesse kannatustesse ja raskustesse, et nad on sõna otseses mõttes kogenud maapealset põrgut.»

«Isegi täna elavad Tiibetis paljud tiibetlased pidevas hirmus,» märkis dalai-laama kuulajaskonnale, kelle seas paljud nutma puhkesid.

Tseremoonial kõlas Tiibeti hümn ja mälestati mullustes rahutuste hukkunuid leinaseisakuga. Pagulaste väitel sai möödunud aasta rahutustes surma 200 inimest. Hiina võimud eitavad seda, nende sõnul on hoopis «märatsejad» vastutavad 21 inimese surma eest.

Teisipäeval möödub 50 aastat päevast, mil tiibetlased tõusid üles Hiina võimu vastu. Pagulaste sõnul tapeti 1959. aasta vastuhaku mahasurumise käigus üle 80 000 inimese. Ülestõusu järel oli dalai-laama sunnitud Indiasse põgenema.

Hiina võimud on viimastel nädalatel tugevdanud Tiibetis julgeolekumeetmeid, püüdes meeleheitlikult ära hoida munkade ja karjakasvatajate uusi proteste. Mullused meeleavaldused tõstsid Tiibeti teema ka Pekingiga suhtlevate maailma liidrite päevakorda.

Hiina valitsus on saatnud Tiibetisse lisajõude dalai-laama toetajate vaigistamiseks ning loodab ära hoida rahutuste kordumise Tiibetis ja selle naaberaladel, kus elavad tiibetlased.

Dalai-laama on kutsunud oma toetajaid vägivallatuse põhimõttest kinni pidama, kuid ta on ka hoiatanud, et Hiina repressioonide süvenemine võib tuua kaasa uue vastasseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles