Kanada jõe põhjas võib olla natside allveelaev

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Churchilli jõgi.
Churchilli jõgi. Foto: Wikipedia.org

Kanada uurijad usuvad, et nad on avastanud Teise maailmasõja ajal Labradoris, Churchilli jões uppunud Natsi-Saksamaa allveelaeva, teatas kohalik meedia eile.

Sonaripildid, millel on näha umbes 18 meetri sügavusel lebavat arvatavat Saksa allveelaeva, saadi 2010. aastal, kui otsiti kolme uppunud inimest. Pärast seda, kui kujutised hiljuti uuesti üle vaadati, usuvad uurijad, et näha on laeva tekk, allveelaevadele tüüpilised kaablid, kahurialus ning muud detailid.

«Me oleme üsna kindlad, et see on U-Boot,» ütles uurija Brian Corbin ringhäälingukompaniile CBC, lisades, et keegi poleks uskunud, et midagi sellist on üldse võimalik.

Corbini sõnul loodab ta naasta Churchilli jõele, et uurida vrakki allveerobotiga. Kanada võimud aga püüavad samal ajal laeva tuvastada.

Teadaolevalt tegutsesid Saksa allveelaevad Teise maailmasõja ajal Kanada ranniku lähedal, uputades Newfoundlandi ja Cape Bretoni saare vahel ühe reisilaeva ning Saint Lawrence'i jões 23 liitlaste kauba- ja sõjalaeva. 1980. aastatel avastati Labradoris isegi maailmasõja aegse saksa ilmajaama jäänused.

Saksa valitsus on Kanada meediale teada andnud, et Teise maailmasõja ajal jäi kadunuks umbes tosin allveelaeva.

Saksa saatkond Ottawas aga rõhutas, et on «sensatsiooniline ja tavatu», et allveelaev jõudis mööda Churchilli jõge nii kaugele sisemaale, rohkem kui 100 kilomeetri kaugusele Atlandi ookeanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles