Kardetud koletis soovib Zimbabwele ulatada abikäe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10-triljoniline Zimbabwe rahatäht.
10-triljoniline Zimbabwe rahatäht. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond IMF avaldas valmisolekut toetada Aafrika lõunaosas asuvat hüperinflatsiooni küüsis vaevlevat Zimbabwet.


Kui Zimbabwe autokraatlik president Robert Mugabe süüdistas riiki tabanud hüperinflatsioonis ja muudes hädades IMFi ehk tema kõnepruugis «poliitilist koletist», keda endine koloniaalvõim Ühendkuningriik kasutab Zimbabwes võimuvahetuse korraldamiseks, siis möödunud kuul riigi peaministriks vannutatud Mugabe peamine rivaal, opositsioonilise Demokraatlike Muutuste Liikumise (MDC) liider Morgan Tsvangirai, on lubanud riigi majandusolukorda ja suhteid rahvusvaheliste organisatsioonidega parandada, vahendas AFP.

Eile saabuski riiki IMFi delegatsioon, kes annab hinnangu Zimbabwet iseseisvumisest saadik juhtinud Mugabe majanduspoliitikale, mis peamiselt seisneb raha juurdetrükkimises.

«Nad ütlesid meile, et on valmis meid koheselt abistama,» kinnitas IMFi esindajatega kohtunud Zimbabwe majandus- ja investeerimisminister Elton Mangoma.

Zimbabwe ja doonorriikide suhted on paranemas eelkõige seetõttu, et võimule tulnud demokraatlik valitsus teeb jõupingutusi majandusreformide läbiviimiseks.

Zimbabwes on alates 2006. aastast olnud kolm rahareformi. Hüperinflatsiooni tõttu lasi Zimbabwe keskpank jaanuaris kasutusele ka 100 triljoni suuruse paberraha, kuid riigi emiteeritud paberrahad kaotavad hüperinflatsiooni tõttu kiiresti oma väärtuse.

Zimbabwe uus valitsus on aga äritegevuses lubanud kasutada ka teisi valuutasid. Lubatud valuutade seas on muu hulgas ka LAVi rand, USA dollar, Botswana pula, Briti naelsterling ja euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles