Põhja-Iiri politseiniku tappis IRA kildrühmitus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iiri vabariiklik kildrühmitus, mis nimetab ennast Katkematuse IRA, võttis meedia andmetel vastutuse esmaspäeva õhtul Põhja-Iirimaal politseiniku tapmise eest, mis oli juba teine verine rünnak võimude vastu 48 tunni jooksul.


Press Associationi andmetel teatas Iirimaa Vabariiklikust Armeest lahku löönud rühmitus, et nii kaua kui briti võimud sekkuvad Iirimaa asjadesse, jätkuvad ka rünnakud, vahendas AFP.

Põhja-Iiri politseinik Stephen Paul Carroll lasti maha eile õhtul Craigavoni piirkonnas, mis on tuntud vabariiklaste kantsina. Belfastist jääb see mõnekümne kilomeetri kaugusele edelasse.

Laupäeva öösel tapeti aga Massereene'i kasarmute juures, Belfastist loodes, kaks sõdurit ning selle veretöö võttis endale teine dissidentlik vabariiklaste rühmitus Tõeline IRA.

Põhja-Iirimaal polnud enne seda ühtegi sõdurit tapetud tosina aasta vältel ning eilne rünnak oli esimene politseinike vastu pärast uue kohaliku politseiteenistuse loomist kuningliku Ulsteri konstaabelkonna asemele 2001. aastal.

Suurbritannia poliitilistes ringkondades on seetõttu suurenenud kartus, et põhjaiirlased võivad taas silmitsi seista kuristikuga, ehkki peaminister Gordon Brown kinnitas, et ei luba «vanadel aegadel» tagasi tulla.

1960. aastate teisest poolest kuni 1990. aastateni väldanud rahutuste perioodil tapeti selles provintsis kolme aastakümne vältel üle 3500 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles