Rahutus Bosnias rüüstati katoliiklaste pühakoda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia katoliiklane Banja Luka linnas asuvas katedraalis.
Bosnia katoliiklane Banja Luka linnas asuvas katedraalis. Foto: AFP / Scanpix

Bosnia ja Hertsegoviina politsei teatel ründasid vandaalid serblastega asustatud piirkonnas roomakatoliku kiriku katedraali ja veel üht kabelit.


Ööl vastu esmaspäeva viskasid kurjategijad sisse valdavalt serblastega asustatud Banja Luka linnas asuva Püha Bonaventura katedraali aknad ja purustasid altaril asunud krutsifiksi, vahendas AFP.

Liitriigi põhjaosas asuvas ja samuti serblastega asustatud Dervebta linnas viskasid samal ajal huligaanid sisse kohaliku kabeli akna.

Kolm aastat väldanud verise kodusõja järel 1995. aastal sõlmitud Daytoni rahulepingu järel moodustati liitriik, kuhu kuuluvad Bosnia ja Hertsegoviina föderatsioon, kus elavad horvaadid ja moslemid ning serblastega asustatud Serbia vabariik.

Vastuolud riigi kolme etnilis-keelelise grupi vahel on aga jäänud püsima ja Bosnia serblased Bosnia territooriumil asuvast Srpska vabariigist soovivad selle liitumist Sebiaga.

Moslemid moodustavad riigi 3,8 miljonist elanikust 40, õigeusklikud serblased 31 ja roomakatoliku horvaadid 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles