Uus gripp tapab USAs hülgepoegi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hülgepojad
Hülgepojad Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide teadlased leidsid surnud hülgepoegadelt gripiviiruse uue tüve H3N8 ja hoiatavad selle võimaliku muundumise eest.

Teadlased oletavad, et viirus on arenenud välja sellest gripitüübist, mis alates 2002. aastast levib Põhja-Ameerika veelindude hulgas. Hülgepoegadele põhjustab see aga eluohtlikku kopsupõletikku, vahendas BBC. Seni pole inimesed selle viirusega nakatunud, kuid midagi välistada ei saa.

Teadlased avastasid H3N3 viielt randalhülgelt, kelle surnukehad leiti mullu Uus-Inglismaa rannikult. Kokku leiti siis 162 surnukeha. Enamik hülgepoegadest olid vähem kui pool aastat vanad.

«Meie uuringud näitavad seda, kui tähtis on ikkagi lindude ja loomade jälgimine pandeemiate ennetamise ja ärahoidmise seisukohast vaadatuna. HIV/aids, Sars, Lääne-Niiluse viiruspalavik, Nipah-viirus ja gripp on kõik näited niisugustest nakkushaigustest, mis on saanud alguse loomadest,» rääkis Colombia ülikooli epidemioloogiaprofessor W. Ian Lipkin mikrobioloogiat puudutavale väljaandele mBio, vahendas AFP.

Uue viiruse tõttu on murelik ka doktor Anne Moscona, kes töötab New Yorgis Weill Cornelli meditsiinikolledžis, vahendas BBC. «Kardetakse, et meil on uus imetajalt-imetajale leviv viirus, mis inimestel pole seni ilmsiks tulnud. See on kombinatsioon, mida me pole selle haiguse puhul näinud.»

Tuntud linnugripp H5N1 sai alguse Hongkongis 1997. aastal. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmebaasis on alates 2003. aastast 606 nakatumist, millest 357 on lõppenud inimese surmaga (selle aasta juuni raporti järgi).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles