Hiina kritiseeris USA usuvabaduse raportit

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina kritiseeris täna USAd selle iga-aastase usuvabaduse raporti eest, nimetades seda poliitiliseks tööriistaks, mis põhineb alusetutel süüdistustel.

USA riigidepartemangu eile avaldatud raportis on rõhutatud puudulikku usuvabadust Hiinas, Afganistanis, Pakistanis ja Põhja-Koreas, vahendab ABC News.

Raportis seisis, et Hiinas toimus möödunud aastal allakäik usuvabaduse austamises ja kaitsmises valitsuse poolt. Lisaks oli esile toodud tõsist usuvabaduse mahasurumist Tiibetis ning moslemitega asustatud Xinjiangi piirkonnas.

Hiina vastus tuli läbi ametliku Xinhua uudisteagentuuri, mis nimetas raportit jätkuvaks kurikuulsaks tegevuseks, millega üritatakse teiste riikide siseasjadesse sekkuda.

«Raport, mis põhineb suuremalt jaolt kinnitamata meediakajastustel ja keelustatud rühmituste alusetutel süüdistustel, on ainult USA poliitiline tööriist, millega see enda rivaalidele survet avaldada üritab,» seisis uudisteagentuuri teadaandes.

Xinhua teatas, et USA surub oma religioosseid põhimõtteid peale hoolimata ajaloolistest erinevustest. Lisaks oli öeldud, et raport on täis eelarvamusi, ülbust ja teadmatust.

Uudisteagentuuri sõnul on usuvabadus Hiinas põhiseadusega kaitstud ning lisas, et karistatud on vaid üksikuid keelatud kultusi ja ebaseaduslikke ekstremistlikke organisatsioone, mis üritavad riiki lõhestada.

Riigidepartemangu raportis oli kirjas, et Hiinas valitsus ahistas, arreteeris või mõistis vangi mitmeid inimesi nende religioossete teguviiside tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles