Guantanamo vangid tunnevad 9/11 rünnakute üle uhkust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kokkuvarisemine 11. septembril 2001.
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kokkuvarisemine 11. septembril 2001. Foto: SCANPIX

USA meedia andmetel on viis Guantanamo kinnipidamiskeskuses hoitud meest, keda süüdistatakse 11. septembri terrorirünnakute planeerimises, teinud avalduse, milles nad tunnistavad täielikult oma vastutust ning väljendavad tehtu üle ka uhkust.


New York Times

kirjutas esmaspäeval, et sõjaväekomisjonile esitatud dokumendis nimetavad mehed ennast 9/11 šuuraks ehk nõukoguks, mis keskendus kaheksa aasta eest kõiki vapustanud rünnakutele Maailma kaubanduskeskuse vastu, vahendas AFP.


Süüdistatavad kinnitavad, et nende teod olid ohvriks jumalale, ameeriklaste tapmine aga islamistliku aktsiooni mudel, vahendas üks anonüümseks jääda soovinud valitsuse ametnik, kes luges ülestunnistusest ajakirjanikule lõike ette.

«Meile pole need süüdistused. Meile on need medalid, mida me kanname auga,» kirjutatakse dokumendis, mis kannab pealkirja «Islami vastus valitsuse üheksale süüdistusele». Esialgu pole seda ametlikult avalikustatud kahe süüdistatava advokaatide vastuseisu tõttu.

Ilmselt koostati kiri kohtumise ajal, mida vangidele perioodiliselt lubatakse. See on esitatud viie kinnipeetava nimel ning nende seast leiab ka 11. septembri rünnakute üheks peamiseks väljamõtlejaks peetud Khalid Shaikh Mohammedi nime.

Teised allakirjutanud on samuti varasemate ülekuulamiste käigus tunnistanud osalust rünnakute planeerimisel ja soovi saada märtriks. Uue avalduse tegemise eesmärk pole siiski veel päris selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles