Kurikuulus Vene relvakaupmees ei soovi sattuda USA vangikongi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But.
Viktor But. Foto: Reuters / Scanpix

Mullu Tais vahistatud Vene relvaärimehe Viktor Buti advokaadid ei soovi oma kliendi väljaandmist Ühendriikidele, kus teda ootaks kohus relvade smugeldamises.


Maailma kõige vägivaldsematesse konfliktipiirkondadesse relvai smugeldanud  «surmakaupmees» väidab, et teda hoitakse Tai vanglas seadusevastaselt ning ta on palunud Vene võimudelt abi enda vabastamiseks, vahendas AFP.

«Järgmine kohtuistung toimub 17. märtsil. Selleks ajaks esitab kaitse väljaandimistaotlusele piisavalt suure protestide kompleksi,» ütles Buti advokaat Interfaxile.

Kohtus on paralleelselt arutlusel kaks menetlust: üks käsitleb Buti väljaandmist USAle ning teine tema vahistamise seaduslikkust.

Eilsel istungil vaidlustasid kaitsjad oma kliendi vahistamise. Kohus lõpetab protesti arutelu arutamise nädala pärast ning jätkab seejärel väljaandmisotsuse kaalumist.

USA narkovastase võitluse agendid vahistasid Buti möödunud aastal Bangkokis ja teda süüdistatakse relvade müümises terroristlikele äärmusrühmitustele Taliban ja Al-Qaeda.

Tai politsei loobus Butile esitatud süüdistustest, sillutades teed mehe väljaandmiseks USAle.

Arvatakse, et endine nõukogude lennuväeohvitser on tarninud relvi islamiliikumisele Taliban, Osama bin Ladeni terrorivõrgustikule Al-Qaeda, Lõuna-Aafrika mässulistele ning endisele Libeeria liidrile Charles Taylorile. Tegemist on riikide või rühmitustega, millele ÜRO on kehtestanud relvaembargo.

USA soovib tema üle kohut mõista süüdistuse alusel, mis puudutab kavatsust müüa miljonite dollarite eest relvi, muu hulgas õlalttulistatavaid rakette Igla, Colombia marksistlikele mässulistele (FARC). Väljaandmise korral ootaks meest ilmselt pikem vanglakaristus kui Tais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles