Falklandi saartel rüüstati Argentina sõjaväekalmistut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falklandi saarte Argentina sõjaväekalmistul löödi katki Neitsi Maarja kuju kaitsenud klaas.
Falklandi saarte Argentina sõjaväekalmistul löödi katki Neitsi Maarja kuju kaitsenud klaas. Foto: SCANPIX

Falklandi saarte Argentina sõjaväekalmistul lõid vandaalid katki Neitsi Maarja kuju kaitsenud klaasi, kalmistule on maetud 237 Falklandi sõjas langenud Argentina sõdurit.

Intsident leidis aset mõned kuud pärast Falklandi sõja 30.aastapäeva tähistamist ning Argentina poolel langenud sõdurite perekonnad peavad pühaduseteotuse põhjuseks brittide vaenulikkust, vahendas The Telegraph.

«Me usume, et see peegeldab piirkonna mõne väga mõjuka Briti ringkonna suurenevat vaenulikkust,» sõnas Cesar Trejo, kes esindab 1982. aasta sõjas hukkunud Argentina sõdurite lähedasi. «Me ei anna alla enne, kui pühaduseteotuse tagamaad on selgunud.»

Argentina poolel langenuid esindav komisjon saatis Argentina välisministrile Héctor Timermanile ja Briti suursaadikule Buenos Aireses John Freemanile kirjad, milles nõutakse kiire ja põhjaliku uurimise algatamist. Falklandi politsei on juba juurdlust alustanud.

Kalmistu korrashoiu eest vastutav Sebastián Socodo ütles, et perekondi teavitati rüüstamisest eile, kuid ei ole veel selge, millal vandalismiakt aset leidis ning kes olid selle eest vastutavad.

Kalmistu asub Falklandi idaosas ning on piiratud müüriga, mille sisse on graveeritud 649 Argentina langenud sõduri nimed.

Falklandi saared on olnud Argentinas ja Suurbritannia suureks vaidlusküsimuseks, sest nimetatud saared kuuluvad ametlikult Suurbritanniale, kuid samas peab Argentina neid endale kuuluvaks.

Falklandi sõda kestis 2. aprillist - 14. juunini 1982 ning selle lahingutes hukkus kokku umbes tuhat sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles