Vene veolaev põkkus kosmosejaamaga «kiirskeemi» kasutades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstanist Bajkongõri kosmodroomilt eile õhtul startinud veolaev põkkus täna edukalt Rahvusvahelise kosmosejaamaga (ISS), kasutades jaama jõudmiseks nn kiiret skeemi.

Interfaxi korrespondendi teatel toimus põkkumine kell 4.18 Eesti aja järgi automaatrežiimis.
Kanderakett Sojuz-U, mis veolaeva Progress kosmosesse juhtis, startis eile õhtul kell 22.35.

Veolaeva lend oli eriline, kuna esmakordselt suundus ta ISS-i juurde niinimetatud kiirskeemi alusel. Laeva põkkumine jaamaga toimus vähem kui kuus tundi pärast starti, kui veolaev tegi neljandat tiiru ümber Maa.

Tavaliselt toimub veolaeva põkkumine kahe- või kolmepäevase skeemi järgi.
«Kiiret lennuskeemi katsetati varem orbitaaljaama Mir ekspluateerimisel,» ütles kosmosevaldkonna esindaja Interfaxi korrespondendile.

«Pärast järeleproovimist Progressidega on kavas selle juurde naasta ka mehitatud Sojuzidega, et vabastada kosmonaudid kahepäevasest viibimisest üsna ebamugavates piiratud ruumi tingimustes,» lisas ta.

Veolaev toimetas ISS-i kütuse komponente, hapnikku, teadusuuringute seadmeid, meditsiinivahendeid, toitu ja vett, samuti saadetised meeskonnale – kokku üle 2,6 tonni.

ISS-is töötavad praegu Vene kosmonaudid Gennadi Padalka, Sergei Revin ja Juri Malentšenko, samuti USA astronaudid Joe Acaba ja Suni Williams ning jaapanlane Akihiko Hoshide.

Eilne start oli kolmas veolaeva lend sel aastal. Eelmised toimusid 26. jaanuaril ja 20. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles