USA kaalub kaubavahetuse normaliseerimist mitme riigiga

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide lipp
Ameerika Ühendriikide lipp Foto: AFP / Scanpix

USA kongress võib asuda töötama eelnõu kallal, mille eesmärgiks on rajada «alalised normaalsed kaubandussuhted» nii Venemaa kui Kasahstaniga ning kõrvaldada tollid Pakistani, Afganistani ja Gruusia kaupadelt.


«Nagu te teate, on valitsus andnud märku, et soovib püüda ümber hinnata meie suhet Venemaaga. Mida see täpsemalt endast kujutab, on selgusetu ning tegemist on vastuolulise ülesandega,» ütles kõrge demokraadist rahvasaadik Sander Levin, kes on ühtlasi kongressi alamkoja kaubandusega tegeleva ajutise komitee esimees.

Kongress on aastaid maadelnud küsimusega, kas tühistada peamiselt sümboolset tähendust omavad külma sõja aegsed piirangud kaubavahetusele Venemaaga, tuntud ka Jackson-Vaniku seaduseparandusena.

Vene-Gruusia sõja tõttu mullu augustis, on Ühendriigid näidanud üles huvi aidata Gruusial end koguda kaubandussidemete arendamise läbi. Levini sõnul võib kongress selle küsimusega tegeleda veel juba sel aastal.

Kui Venemaa või Kasahstan jõuaksid enne kaubandussuhete normaliseerumise lepet liituda Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO), tuleks Ühendriikidel rahvusvahelise organisatsiooni reeglite kohaselt niikuinii luua nende riikidega teiste liikmesriikidega sarnased kaubasuhted.

Levini kava näeb ette ka eelnõu, millega tühistada USA imporditollid kaupadele, mis on toodetud Afganistani ja Pakistani jaoks kehtestatud eripiirkonnas, eesmärgiga toetada terrorismivastast võitlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles