Saksamaad vapustas verine koolitulistamine

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Baden-Württembergi liidumaal Saksamaa lõunaosas, Stuttgardist paarikümne kilomeetri kaugusel asuvas koolis toimunud tulistamisel ja sellele järgnenud ajujahil on palju ohvreid - viimastel andmetel sai koos mõrvariga surma kuusteist inimest.

Waiblingeni lähedal Winnendeni linnakeses asuvas keskastme koolis kella poole kümne ajal täna hommikul alanud tulistamises hukkus esmalt üheksa õpilast ja kolm õpetajat, kuid neile lisandusid hiljem uued ohvrid möödakäijate näol ning pärast mõrvari mahalaskmist suri haiglas ka üks vigastatud õpilane, vahendas AFP.

Saksa meedia andmetel oli tulistajaks sama kooli endine õpilane - 17-aastane Tim K. - rahvusvahelistes kanalites täpsustatult Tim Kretschmer.

N24 telekanali vahepealse info kohaselt kahtlusalune arreteeriti keskpäeva paiku, kuid politsei lükkas selle teate kohe ümber. Noormehel õnnestus pärast esimest tulistamist hoopis röövida sõiduauto ja põgeneda läbi politseitõkete mitmekümne kilomeetri kaugusele, enne kui ta lõpuks Wendlingeni asulas ühe ostukeskuse autoparklas maha lasti.

Palju hukkunuid

Saksa ajalehed kirjutasid pealtnägijatele viidates, et tulistaja tungis kella poole kümne paiku Albertville-nimelises põhikoolis kahte klassiruumi ja hakkas lihtsalt tulistama.  Seejuures käis ta samas ruumis mitu korda ning ründas neid, kes veel olid elus, õpetajaid ja õpilasi.

Politsei pressiesindaja kinnitas esialgu infot üheksast, siis kümnest ja siis üheteistkümnest hukkunust. Samas mainiti, et palju on ka haavatuid, kelle arvu kohta täpsed kinnitatud andmed puudusid.

«Me lähtume sellest, et on üksteist surnut,» ütles politsei pressiesindaja Spiegeli veebitoimetusele pärast seda, kui kooli ümbrus oli kontrolli alla võetud. Stuttgardi politseiülema teatel sai koolis surma kümme teismeeas noort ja üks täiskasvanu. Lisaks olid kaks inimest raskelt vigastatud.

Die Welt vahendas hiljem, et tapetud on üheksa õpilast ja kolm õpetajat. Pärast keskpäeva teatati juba, et hiljem ründas sama tulistaja ka üht meest kohaliku psühhiaatriakliiniku juures ning lasi tolle samuti maha. Bildi andmetel hukkus seejärel veel kaks inimest Wendlingeni ostukeskuse juures, kus ka tulistaja ise lõpuks maha lasti.

AFP teatas seejärel ametnikele viidates, et lisaks mõrvarile on hukkunud kokku 15 inimest. Bild ja Die Welt kinnitasid seda samuti. Hukkunute seas olevat üheksa õpilast, kolm õpetajat, üks aednik ja kaks möödakäijat. Seejärel jõudis meediani info, et ka üks haiglasse viidud õpilane suri. Samuti on teatatud kahest raskelt haavatud politseinikust.

Tulistaja käis varem samas koolis

Mustas militaarrõivastuses tulistaja Tim K. oli veel mitu tundi pärast tragöödiat vabaduses. Meedia andmetel on ta 17-aastane endine sama kooli õpilane, kes on politseile varasemast teada. Die Welti andmetel lõpetas ta kooli möödunud aastal.

Leutenbachi külast Rems-Murr-Kreisi piirkonnas pärit noormehe vanemate juurest leiti ajalehtede andmetel koguni 18 tulirelva, mille omamiseks neil oli ka seaduslik luba. Politsei eriüksused on teinud kodule tormijooksu ning viinud ema ülekuulamisele. Noormehe isa olevat heal järjel ettevõtja.

Politsei ajujaht kestis tunde

Spiegel Online kirjutas, et kaos puhkes Albertville-nimelises põhikoolis umbes kella poole kümne ajal hommikul, kui üks siis veel tundmatu amokijooksja hakkas seal tulistama.

Pärast seda põgenes noormees keskuse suunas ning temaga kaotati kontakt. Tulistaja tabamiseks piirasid eriüksuslased sisse laia maa-ala kooli territooriumi ümber ja ka mujal ning kohalikke elanikke hoiatati.

«Teo toimepanija põgenes kesklinna. Me arvame, et kurjategija varjab end linnapiirkonnas,» selgitas politsei pressiesindaja meediale. Tema sõnul kandis noormees tumedat lahingvormi.

Politsei sulges tänavaid ning kurjategija jälitajad liigukusid ringi koertega. Linnakese kohal tiirutasid ka helikopterid. Meedia andmetel mobiliseeriti operatsiooniks ligi tuhat korravalvurit.

Bildi andmetel hõivas aga teismeline tulistaja põgenemisel ühe tänaval liikunud Volkswagen Sharani mahtuniversaali koos juhiga ning murdis kella veerand ühe ajal läbi politsei tõkkest.

Stuttgardi suunas mineval maanteel olevat tulistaja pantvangi vabaks lasknud ning paarkümmend minutit hiljem teatati meedias noormehe enda surmast. Esialgu nimetati seda enesetapuks, kuid hiljem täpsustati, et ta hukkus politsei tules.

Kooli juures oli oht selleks ajaks likvideeritud. Sinna saabusid kümned päästetöötajad ja ka lapsevanemad. Hoonest evakueeriti üle tuhande šokis õpilase. Paljud neist viidi alguses varjule ujulasse.

Stuttgardist paarikümne kilomeetri kaugusel kirdes asuvas Winnendeni linnakeses elab umbes 27 600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles