Vene võimud kimbutavad kommuniste Putleri loosungi pärast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene julgeolekujõud vahistasid Vladivostoki meeleavaldusel kümneid protestijaid, kes polnud rahul valitsuse majanduspoliitikaga.
Vene julgeolekujõud vahistasid Vladivostoki meeleavaldusel kümneid protestijaid, kes polnud rahul valitsuse majanduspoliitikaga. Foto: Reuters / Scanpix

Vene prokuratuur uurib peaminister Vladimir Putinit natsionaalsotsialistliku Saksamaa diktaatori Adolf Hitleriga võrrelnud loosungi autorite motiive.

Jaanuaris kogunesid tuhanded valitsuse majanduspoliitika ja välismaiste autode tollimaksu suurendamise vastu rahulolematud inimesed Venemaa Kaug-Ida linna Vladivostoki tänavatele ja nõudsid Putini juhitava valitsuse tagasiastumist. Protesti korraldajate hulka kuulunud Kommunistliku partei liikmed riputasid meeleavaldusel välja ka võime ärritanud loosungi «Putler kaputt», vahendas AFP.

Vene ajalehe Kommersant teatel algatati uurimine Primorje krai kuberneri nõudmisel, kes viitas asjaolule, et meeleavaldus toimus võimudega kooskõlastamata. Primorje asekuberneri Aleksandr Šmeljovi arvates võisid meeleavaldusel kasutatud poliitilised loosungid, sealhulgas «Putler kaputt» minna vastuollu Venemaal kehtiva ekstremismivastase seadusega ja nüüd peab kohus andma neile õigusliku hinnangu.

Kohaliku kommunistliku partei esindaja Pavel Ašihhmini sõnul on uurijad komparteid juba loosungi pärast küsitlenud. Tema kinnitusel oli tegemist huumoriga, mida pole mõtet õiguslikul tasandil uurida.

Ašihhmini sõnul viitas loosung kohalikule ärimehele perekonnanimega Putler, kes kaalus Kaug-Idast lahkumist, sest tema autoärile tegi lõpu detsembris vastu võetud korraldus välismaise päritoluga sõidukite tollimaksu kahekordistamise kohta.

«Selles piirkonnas pole võimalik elada ja töötada,» kinnitas Ašihhmin, kes kritiseeris teravalt võimude kava tõsta veokite tollimaksu. Kõige valusamini lööb maksutõus just Venemaa Kaug-Ida elanike rahakoti pihta, sest sealsetest elanikest tegutsevad paljud Jaapanist pärit kasutatud autode riikitoomise ja nende müügiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles