Valgevene saatis Rootsi suursaadiku riigist välja

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt.
Rootsi välisminister Carl Bildt. Foto: SCANPIX

Rootsi suursaadik Valgevenes saadeti riigist välja, sest ta kohtus autoritaarse riigi opositsiooni esindajatega, teatas täna Rootsi välisminister Carl Bildt.

Bildt nimetas tegu ennekuulmatuks ning ütles, et ei luba Rootsi Valgevene suursaadikut. Ka kahel Valgevene diplomaadil paluti riigist lahkuda, vahendab ABC News.

Rootsi suursaadik Stefan Eriksson, kes viibis kodumaal, kui tema väljasaatmine täna teatavaks tehti, kohtus möödunud nädalal Valgevene pealinnas Minskis opositsiooniaktivistidega. Bildti sõnul häiris see Valgevene presidenti Alaksandr Lukašenkat, kes riiki raudse rusikaga valitseb.

Bildt ütles Reutersile, et Valgevene tõi ühe põhjusena välja Erikssoni kohtumise opositsiooniaktivistidega. Teiseks põhjuseks toodi välja inimõigusteemaliste raamatute annetamise Minskis asuvale ülikooli raamatukogule.

«Süüdistustel puudub sisu,» ütles Bildt ajakirjanikele. «Põhimõtteliselt on asi selles, et Rootsi aktiivselt demokraatiat ja inimõigusi Valgevenes kaitseb.»

Möödunud kuu alguses lasti Rootsi aktivistide lennukist Minski kohal alla kaisukarud, mis kandsid inimõigusi toetavaid sõnumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles