Läti võimuliit jõudis koalitsioonileppes üksmeelele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers (paremal) koos peaministrikandidaadi Valdis Dombrovskisega.
Läti president Valdis Zatlers (paremal) koos peaministrikandidaadi Valdis Dombrovskisega. Foto: AP / Scanpix

Läti peaministrikandidaat Valdis Dombrovskis erakonnast Uus Aeg on jõudnud valitsusse kutsutud parteidega kokkuleppele uue koalitsioonileppe lõppversioonis.


Täna allkirjad saanud dokumendi peamiste ülesannetena on välja toodud vajadus tagada riigi väljatulek majanduskriisist, põhimõtteliselt toetades ettevõtjaid ja aidates kaasa Euroopa Liidu fondide kasutamisele, vahendas LETA.

Samuti on ametisseastuval valitsusel plaanis vähendada bürokraatiat riigihalduses, kinnitas peaministrikandidaat meediale pärast hommikust kohtumist peatsete koalitsioonipartneritega.

«Me oleme jõudnud kokkuleppele valitsusdeklaratsiooni lõplikus versioonis ja seda esitletakse lähitundide jooksul,» kinnitas Dombrovskis. «Me ei saa neil rasketel aegadel lubada kullamägesid,» lisas ta, kommenteerides selle saamislugu.

Kokkuleppest on teada, et muu hulgas kavatsetakse praeguse e-valitsuse erisekretariaadi ülesanded viia regionaalse arengu ja kohaliku omavalitsuse ministeeriumi alla. Dombrovskis kinnitas, et selle vastu ei olnud ka Roheliste ja Talupidajate Liit.

LETA andmetel on tõenäoline, et uue valitsuse ametisseastumise üle hääletatakse seimis juba homme.

Dombrovskis kinnitas hiljem päeval, et lisaks koalitsioonileppele on uued valitsuspartnerid jõudnud üksmeelele ka riigieelarvesse tehtavate lisamuudatuste küsimuses, mida on vaja puudujäägi vähendamiseks. Meetmed puudutavad ka haridust ja teadust.

Läti riigieelarvet tõmmatakse tema sõnul kokku rohkem kui 250 miljoni lati (üle 5,5 miljardi krooni). Peaministrikandidaadi kinnitusel on kärpeplaani esimese astme eesmärgiks piirata defitsiiti seitsme protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Keskmiselt viiendiku võrra langetatakse kogu avaliku sektori töötasusid, kusjuures ainsa erandina pääsevad poole väiksema palgakärpega tervishoiutöötajad. Riiklikku pensionifondi tehtavate sotsiaalkindlustusmaksete vähendamine aitab säästa üle 100 miljoni lati.

Tervishoiuministeerium ning haridus- ja teadusministeerium hakkavad saama vahendeid teistest allikatest, lisas peatne valitsusjuht, kelle sõnul eraldatakse neile 13 miljonit transpordiministeeriumi eelarvest ja valitsuse finantseeritavast Euroopa Liidu programmist.

Dombrovskis nentis ajakirjanikega vesteldes, et edasiste eelarvekärbete tõttu tuleb ka europrojektid üle vaadata ning graafikust mahajäämise puhul vähendada nende kaasrahastamist. ELi projektide all on praegu kokku üle 800 miljoni lati, millest osa annaks ehk säästa.

Rahvusvaheline valuutafond on aga peaministrikandidaadi sõnul valmis pidama läbirääkimisi ka eelarvedefitsiidi taseme üle kohe, kui uus Läti valitsus on ametisse kinnitatud. Dombrovskise sõnul võidakse eelarvemuudatused seimile kinnitamiseks esitada aprilli lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles