Kutšma mõrvasüüdistustega seotud eksihukaitsja vahistati Itaalias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Kutšma.
Leonid Kutšma. Foto: SCANPIX

Endise Ukraina presidendi Leonid Kutšma vastu esitatud mõrvasüüdistuste võtmeisikuid Mõkola Melnõtšenko võeti Itaalias vahi alla, teatas Ukraina välisministeerium laupäeval.

Ministeeriumi kohaselt arreteeriti Ukraina julgeolekuteenistuse eksmajor ja Kutšma kunagine ihukaitsja Melnõtšenko reedel Napoli lennujaamas rahvusvahelise vahistamisorderi alusel.

Ekspresidendi tänaseks süüdistustest vabastamisega lõppenud kohtuprotsessi keskmes olid Melnõtšenko väidetavalt Kutšma kabinetis salaja tehtud helisalvestised, millel Kutšma omaga sarnane hääl annab ametiisikutele käsu opositsioonilise ajakirjaniku Georgi Gongadzega «asjad klaariks teha». Gongadze tapeti 2000. aastal ja tema peata laip leiti Kiievi lähedalt metsast.

Ehkki uurijad on öelnud, et ajakirjaniku mõrva tellis hiljem enesetapu teinud endine siseminister Juri Kravtšenko, on Gongadze lähedaste sõnul roimaga seotud veelgi kõrgematasemelised inimesed.

Ukraina peaprokuratuur avas ametlikult kriminaaluurimise Kutšma suhtes eelmise aasta märtsis, kuid kohus tühistas selle detsembris. Riigi kõrgem tsiviil- ja kriminaalkohus kinnitas kohtuotsuse lõplikult juuni lõpus.

Melnõtšenkot omakorda süüdistatakse riigisaladuste lekitamises, ametiseisundi kuritarvitamises ja valesüüdistuste esitamises. Mullu oktoobris kuulutati ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Kutšma oli Ukraina iseseisvusaja teine president. Teda on tunnustatud oskuse eest laveerida Venemaa ja Lääne vahel, ehkki ta teenis ära liberaalse opositsiooni vihavaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles