Husseini režiimi telenägu mõisteti 15 aastaks vangi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tariq Aziz.
Tariq Aziz. Foto: AFP / Scanpix

Kohus mõistis Saddam Husseini režiimi ajal Iraaki maailmas esindanud endisele välis- ja asepeaministrile Tariq Azizile 15-aastase vanglakaristuse.


Kohtu hinnangul oli Aziz seotud 42 kaupmehe tapmisega 1992. aastal. Mõrvatud kaupmehi süüdistati toiduhindade kunstlikus tõstmises ajal, mil Iraagile oli sissetungi eest Kuveiti kehtestatud rahvusvaheline kaubandusblokaad, vahendas AFP.

73-aastane Aziz oli eksdiktaator Husseini üks lähimaid abisid ja rahvusvaheliselt tuntuim valitsuse esindaja, kes andis end USA juhitud koalitsioonivägedele üles juba 2003. aastal.

«Kohtu otsus oli poliitiliselt mõjutatud,» ütles kristlasest Azizi advokaat Badea Aref, kes lubas kohtu otsuse edasi kaevata.

Möödunud nädalal leidis kohus, et Aziz pole süüdi 1999. aastal toime pandud kurdide-vastases genotsiidis ja šiiade tapmises.

Lisaks määras Iraagi ülemkohus niigi kolm korda surma mõistetud Keemia-Alina tuntud Iraagi eksdiktaatori nõbule Ali Hassan al-Majidile veel 15-aastase vanglakaristuse. Sama pika karistuse määras kohus ka Baathi-partei kõrgele poliitikule Mezbane Khedhr Hadile.

Husseini poolvennad siseminister Watban Ibrahim al-Hassan ja julgeolekuteenistuse juht Sabawi Ibrahim mõisteti aga inimsusevastaste kuritegude eest poomise läbi surma. Lisaks määrati Husseini erasekretär Abed Hamudile eluaegne ja endisele rahandusministrile kuueaastane vanglakaristus. Ainsana mõistis kohus õigeks Iraagi endise keskpanga juhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles