Hiroshima mälestas aatompommi ohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded inimesed osalesid täna Jaapanis tseremoonial, millega mälestati 67 aasta eest Hiroshimale heidetud aatompommi ohvreid.

Hiroshima Rahupargis toimunud igaaastasest üritusest võtsid teiste seas osa rünnakus ellujäänud, valitsusametnikud ja välisdelegaadid.

Nime Enola Gay kandnud USA pommitaja B-29 viskas 6. augustil 1945 linnale tuumapommi, mille plahvatuses hukkus umbkaudu 140 000 inimest.

«Tuumarünnak ei tohi enam kunagi korduda - mitte kunagi,» vahendas ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnumit ÜRO desarmeerimisagentuuri juht Angela Kane.

«Sellistel relvadel ei ole meie maailmas seaduslikku kohta. Nende elimineerimine on nii moraalselt õigustatud kui ka praktiliselt vajalik inimsoo kaitsmiseks.»

Ametliku ürituse külaliste hulgas oli ka 55-aastane Clifton Truman Daniel - Hiroshimale ja kolm päeva hiljem Nagasakile pommide heitmiseks käsu andnud USA presidendi Harry Trumani lapselaps.

Ühtekokku sai neis tuumalöökides surma üle 200 000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles