Egiptus vannub kättemaksu Siinai rünnaku eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli relvajõudude staabiülem kindralleitnant Benny Gantz uuris täna Kerem Shalomi piiripunkti lähedal juudiriigi territooriumile tunginud auto vrakki.
Iisraeli relvajõudude staabiülem kindralleitnant Benny Gantz uuris täna Kerem Shalomi piiripunkti lähedal juudiriigi territooriumile tunginud auto vrakki. Foto: SCANPIX

Egiptuse sõjavägi lubas täna kätte maksta 16 sõduri ja piirivalvuri tapmise eest Iisraeli piiri lähedal. President Mohamed Morsi andis julgeolekujõududele korralduse võtta üha rahutumaks muutuv Siinai poolsaar täielikult enda kontrolli alla.

Eilse rünnaku panid toime beduiini rõivaid kandnud relvastatud mehed. Egiptuse võimude sõnul sõitsid nad soomustatud autos piiripunkti, avasid tule ja sõitsid seejärel Iisraeli. Juudiriik teatas, et riigi territooriumil sai surma viis tulistajat, ründajad peatati tankide ja kopteritulega, vahendas AFP.

Aastal 1979 Egiptuse ja Iisraeli vahel sõlmitud rahulepe, mille järgi Iisrael loobus 1967. aastal okupeeritud Siinaist, kehtestab ranged piirangud Egiptuse väekontingendi arvule poolsaarel. Pärast Hosni Mubaraki kukutamist on Iisrael kurtnud kasvava seadusetuse pärast oma lõunapiiril ja nõudnud Kairolt aktiivsemat tegutsemist.

«Vannume Jumala nimel nende eest kättemaksu,» seisis Egiptuse armee avalduses. «Egiptlased ei pea kaua ootama, et näha vastust sellele terroristide rünnakule. Igaüks, kes teeb koostööd nende rühmitustega, kes viimastel kuudel meie sõdureid on rünnanud, maksavad kallist hinda, olgu see Egiptuses või võõrsil.»

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja Yoav Mordechai ütles armee raadiole: «Olime valmis, sest meil oli eelnevat informatsiooni Shin Betilt (julgeolekuteenistuselt – toim) ja sõjaväeluurelt, mis võimaldas meil verine rünnak ära hoida.»

Mordechai sõnul olid ründajad Siinail tegutsevad džihaadivõitlejad, kes on Egiptuse keskvalitsuse nõrga kontrolli tõttu oma haaret poolsaarel suurendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles