Saksamaa andis käsu vahistada arvatav koonduslaagrivalvur

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müncheni prokuratuur nõuab John Demjanjuki väljaandmist, et esitada talle süüdistus 29 000 mõrva kaasosaluses.
Müncheni prokuratuur nõuab John Demjanjuki väljaandmist, et esitada talle süüdistus 29 000 mõrva kaasosaluses. Foto: AP / Scanpix

Saksa prokurörid andsid täna käsu vahistada 88-aastane USA kodanik John Demjanjuk, kes väidetavalt aitas natslikus koonduslaagris kaasa vähemalt 29 000 inimese tapmisele.

Demjanjukki süüdistatakse seotuses juutide tapmisega praeguses Poolas asuvas Sobibori surmalaagris ajavahemikus 1943. aasta märtsist septembrini, teatas Müncheni prokuratuur.

Prokuratuur nõuab Demjanjuki väljaandmist, et esitada talle süüdistus 29 000 mõrva kaasosaluses.

Ukrainas sündinud Demjanjuk eitab seotust sõjaroimadega. Ta väidab, et teenis Nõukogude armees ja langes 1942. aastal sõjavangi. Hiljem siirdus ta Ameerika Ühendriikidesse.

1970. aastatel jäeti ta USA kodakondsusest ilma seoses süüdistusega, et tema oli Treblinka koonduslaagri kurikuulus «Ivan Julm». Esimest korda anti ta Iisraelile välja 1986. aastal.

1988. aastal mõisteti ta surma holokaustist eluga pääsenute tunnistuste põhjal. Iisraeli ülemkohus aga tühistas otsuse, sest teised tõendid näitasid, et tema ei olnud ilmselt siiski «Ivan Julm».

Demjanjuk naasis 1993. aastal koju Clevelandi ja USA taastas 1998. aastal tema kodakondsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles