Proton-M ei suutnud kahte satelliiti orbiidile toimetada

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kanderakett Proton-M
Vene kanderakett Proton-M Foto: SCANPIX

Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos kinnitusel üritas kanderakett Proton-M toimetada Maa orbiidile kaks satelliiti, kuid see ebaõnnestus.

Kasahstanis asuvalt Bajkongõri kosmodroomilt startinud kanderakett pidi viima maailmaruumi Vene ja Indoneesia sidesatelliidi, vahendas RIA Novosti. Orbiidil neid aga pole, kinnitas Roskosmose esindaja.

Kiirendusblokk (Briz-M) ja kaks satelliiti (Ekspress-MD2 ja Telkom-3) muutusid juhitamatuks ning neid saab nüüdsest pidada kosmoseprügiks, mis võib kujutada ohtu teistele kosmoseobjektidele.

Samas rõhutas kosmoselendude juhtimiskeskuse allikas, et rahvusvahelisele kosmosejaamale ISS need ohtlikud pole.

Esialgsete andmete järgi käivituseid kanderaketi mootorid teises etapi normaalselt, kuid seiskusid loodetust varem. Mootorid töötasid vaid seitse sekundit, need pidid töötama enam kui 18 minutit.

Kosmosetööstuse allikas peab olematuks võimalust, et satelliidid eemaldusid kanderaketist ja jõudsid orbiidile.

Kosmoseringkondade allikas rääkis Interfaxile, et Briz-M ja kaks satelliiti asuvad madalal orbiidil ning võivad seal püsida 1,5 kuni kaks kuud. Nende allakukkumise arvatav koht ja aeg selgub, kui need hakkavad kaotama kõrgust.

Täna peaks leidma aset nõupidamine, kus võetakse vastu otsus satelliitide edasise saatuse kohta.

Roskosmos peatas Briz-M blokke kandvate kanderakettide Proton-M stardid kuni avarii põhjuste selgumiseni. Alates 2010. aasta detsembrist oli see juba kümnes ebaõnnestumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles