Rajoy õudusunenägu – troika visiidid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Kui Euroopa Finantsstabiilsuse Fond (EFSF) asuks ostma üles Hispaania riigivõlakirju, tuleks Madridil kord kvartalis võõrustada nn «troikat» ehk Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga (EKP) ekspertide kontrollrühma.

Troika tuurid on Kreekat ja Iirimaad üliväga ärritanud ning nagu näib, üritab peaminister Mariano Rajoy konkreetset abipalvet edasi lükata vaid soovist vältida kutsumata külalisi.

«Tingimused tulevad tõenäoliselt kerged, puudutades juba eelnevalt kokkulepitud rahanduslikke ja makromajanduslikke eesmärke,» ütles konsultatsioonifirma Eurasia Groupi analüütik Mujtaba Rahman.
«Küll aga rakenduks range seire, piirates veelgi [Hispaania] valitsuse liikumisvabadust ning tekitades Rajoyle kodumaal probleeme kuvandiga.»

Rajoy on hakanud avaldama euroala partneritele survet, et nood võtaksid selge seisukoha, kuidas võlakirjaostude programm välja näeks.
Reedel läkitas Rajoy Euroopa Ülemkogu presidendile Herman Van Rompuyle kirja, milles ütleb, et «euroala rahandusministrite koosolek tuleks kutsuda kokku võimalikult kiiresti».
Euroametnike arvates üritab Rajoy meelitada ministritelt välja selgesõnalist otsust tingimuste kohta.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Olivier Bailly ütles: «Viimasel Euroopa Ülemkogul öeldi selge sõnaga, et EFSFi ja selle järeltulija [ESM] turgudele sekkumise üksikasjad peavad panema paika euroala rahandusministrid.»

Kõrgete euroametnike sõnutsi avaldatakse Rajoyle üha suuremat survet EFSFi võlakirjaostude programm vastu võtta. Surve lähtuvat mitte üksnes Pariisist ja Berliinist, vaid ka Roomast.
Nimelt muretseb Itaalia peaminister Mario Monti, kes soovib ise abiprogrammist pääseda, et Itaalia võib Hispaania poolt nakatatud saada.
Kui Rajoy abi paluks, võrduks see pauguga «suurest bazuukast», mida euroala juba pikemat aega kuulda igatseb.

EKP president Mario Draghi andis läinud nädalal mõista, et võib taaskäivitada võlakirjaostude programmi – mis on alates märtsist külmutatud, kuid omab põhjatuid taskuid, mida EFSFil pole – kui riikide valitsused astuvad esimese sammu.

Kuid Rajoy ei taha avalikkuse ees esimest sammu astuda. Tegelikult on ta isegi pöördunud palvega Draghi poole, et viimane avaldaks esmalt oma plaanide üksikasjad.
Lähinädalatel Hispaanial ja Itaalial märkimisväärseid võlakirjaoksjoneid ees ei seisa. Mis tähendab seda, et leerid võivad tõtt vaadata vähemalt suve lõpuni.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles