Bosnia serblased kuulutasid Banja Luka oma pealinnaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia ja Hertsegoviina koosseisu kuuluva Republika Srpska vapp.
Bosnia ja Hertsegoviina koosseisu kuuluva Republika Srpska vapp. Foto: Wikipedia.org

Bosnia ja Hertsegoviina koosseisu kuuluva serblaste vabariigi (Republika Srpska) parlament kinnitas sel nädalal Sarajevo asemel oma pealinnaks riigi loodeosas asuva Banja Luka.


Republika Srpska parlament viis ülekaaluka häälteenamusega teisipäeval sisse vajalikud muudatused põhiseadusesse. Selle poolt hääletas 83-liikmelises kojas tervelt 72 liiget, vahendas AFP.

Parlamendi otsusele oma heakskiidu andma pidavasse rahvastekotta kuuluvad moslemid teatasid juba, et nad ei kavatse seda muudatust toetada. Lõplik otsus jääb seega föderatsiooni selle osa konstitutsioonikohtule.

Banja Luka on olnud Bosnia serblaste tegelik administratiivkeskus juba üle kümne aasta, sest sinna viidi 1998. aastal kõik institutsioonid, mis sõja ajal olid Sarajevo lähedal asuvas Pale linnas.

Bosnia ja Hertsegoviina jaotati sõja lõpetanud rahuleppega 1995. aastal kaheks osaks - moslemite-horvaatide föderatsiooniks ja serblaste vabariigiks, mida seovad vaid nõrgad tsentraalsed institutsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles