Läti korruptante hakkab jahtima endine politseinik

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti korruptsioonitõrje büroo Riias.
Läti korruptsioonitõrje büroo Riias. Foto: Liis Treimann

Läti seim kinnitas täna hommikul riigi korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) uueks juhiks Normunds Vilnītise ning lõpetas sellega pikalt teravana püsinud vastasseisu, mille tagajärjel oli see ametipost seisnud üheksa kudu tühjana.


Seim tegi otsuse salajasel hääletusel. Läti rahvusliku julgeoleku nõukogu heakskiidu kuu aja eest saanud Vilnītise kandidatuuri toetas 63 seimiliiget, vastu oli talle 25 seimiliiget, keegi erapooletuks ei jäänud, vahendasid AFP ja LETA.

Mitme äriettevõtte nõukogusse kuuluv magistrikraadiga Vilnītis on varem töötanud ka erinevatel ametikohtadel Läti siseministeeriumis, Läti politseiakadeemias tsiviilõiguse õppetoolis, lektorina õiguskolledžis ja organiseeritud kuritegevusega võitlemise büroo peainspektorina.

Korruptsioonitõrjebüroo endise juhi Aleksejs Loskutovsi ametist vabastamise järel oli organisatsioon jäänud sisuliselt juhita ning võimud lükkasid uue juhi valimiseks vajaliku konkursi tähtaega pidevalt edasi.

Büroo ülesandeks on kohalike parteide rahastamise kontrollimine, ametnike karistamine administratiivsete rikkumiste eest, võimalike huvide konflikti välja selgitamine ja korruptsiooni vähendamine.

Loskutovs vallandati lõplikult möödunud aasta juunis, ehkki juba rohkem kui aasta varem oli teda väidetava halva juhtimise ja alluvate süütegude pärast kohalt kangutatud. Paljud nägid selles tollal poliitilisi põhjuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles