Saksa koolitulistaja teatas oma kurjast plaanist internetis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaad vapustanud teismeline koolitulistaja, kelle ohvriks langes kolmapäeval 15 inimest, teatas eelnevalt oma kavatsusest amokki joosta ühes interneti vestlustoas.

Baden-Württembergi liidumaa siseminister Heribert Rech kinnitas täna seda infot ajakirjanikele, vahendas AFP.

Rechi sõnul kirjutas tulistajaks osutunud Tim Kretschmer kolmapäeva esimestel tundidel, täpsemalt kell 2.55 öösel, et tal on relvad ja hommikul läheb ta oma vanasse kooli.

«Te kuulete minust homme. Pange tähele paiga nime: Winnenden,» kirjutas 17-aastane nooruk vaid loetud tunnid enne veresauna algust, mis lõppes pärastlõunal ka tema enda surmaga.

Spiegel Online kirjutab, et oma plaanide elluviimiseks vajalikud relvad võttis Tim K. vanemate magamistoast. Tema isa kuulus kohalikku relvaklubisse ning ka noormees ise armastas sageli laskmas käia.

Internetis olevat ta kurtnud muu hulgas, et tal on «sellest rõvedast elust »kõrini, sest alati naeravad kõik teda välja ja keegi ei tunnista tema potentsiaali. Albertville-reaalkooli oli noormees mullu Winnendenis lõpetanud.

«Ma mõtlen seda tõsiselt,» lisas ta, enne kui oma kavatsusest netisõpra ette hoiatas. Partner reageeris sellele vaid tuntud sümboliga «LOL» ehk suure naeruga.

Rechi sõnul vestles Tim ühe endast aasta noorema poisi, Berndiga, kes elab Baieris. Netis peetud kõnelust näitas viimane oma isale pärast eilsest veresaunast kuulmist ning isa läks sellega politseisse.

Uurijatele teadaolevalt raviti noormehel eelmisel aastal depressiooni Heilbronni psühhiaatriakliinikus ja ta soovis väidetavalt teraapiat Winnendeni haiglas jätkata, ent see nähtavasti ei õnnestunud. Üks tema ohvrites suri eile just Winnendeni närvikliiniku territooriumil.

Kretschmer kasutas tapmiseks kohaliku politseiülema Ralf Michelfelderi teatel oma isa Beretta-püstolit, mille ta lõpuks väidetavalt esimesest tapmispaigast mitmekümne kilomeetri kaugusel Wendlingenis politseiga puhkenud tulevahetuse ajal ka endale suunas.

Noormehe toast konfiskeeriti muu hulgas arvuti, mille uurimisel selgus, et ta armastas mängida palju laskmismänge. Eilse tragöödia ohvritest valdav osa olid naissoost. Meedia andmetel noorukil endal sõbratari polnud, kuid ta olevat «huvi tundnud ühe tüdruku vastu naabruskonnas».

Saksa meediasse on ilmunud täna ka üks mobiiltelefoniga tehtud video Kretschmeri verise amokijooksu lõppvaatusest Wendlingeni linnas, kolm tundi pärast kella poole kümne paiku alanud tulistamist Winnendeni põhiastme koolis.

RTLi kanalil näidatud salvestises on näha kuidas nooruk kõnnib püstol käes rahutult autopoe ees, kus ta just on maha lasknud müüja ja ühe kliendi. Ilmselt politseinikega kohtudes paistab ta üritavat püstolit uuesti laadida, kuid variseb lõpuks maha ning laseb enda pihta, vahendab Bild.

Senise uurimise käigus on selgunud, et koolis tulistas ründaja umbes 60 lasku, haigla ees kümmekond ning enda mahalaskmise hetkel oli tal veel ligi 130 lasku varuks. Amokijooksu motiivid on veel ebaselged, kuid politseil on enda sõnul vihjeid tragöödia põhjuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles