Saksamaa kaalub koolitulistaja isale süüdistuse esitamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Kretschmer pidi jätkama teraapiat Winnendeni psühhiaatriakliinikus.
Tim Kretschmer pidi jätkama teraapiat Winnendeni psühhiaatriakliinikus. Foto: AFP / Scanpix

Saksa võimud peavad otsustama, kas esitada süüdistus eile Winnendeni linnakeses oma endist kooli rünnanud nooruki isale, kellele kuulus veresauna korraldamiseks kasutatud püstol.


15 inimest ja seejärel politseiga kokkupõrkes ka iseenda tapnud seitsmeteistaastase Tim Kretschmeri motiiv pole endiselt selge. Naabrid kirjeldavad teda kui üksildast noormeest, kellele meeldisid vägivaldsed videod, vahendas

Reuters

.

Teismelise eelnevaid hoiatusi interneti jututoas ei võtnud keegi tõsiselt. Albertville-nimelises koolis kolmapäeva hommikul kasutatud 9-millimeetrine püstol Beretta kuulus Kretschmeri isale, kes on kohaliku relvaklubi liige.

Politsei sõnul oli see püstol lahtiselt vanemate magamistoas, samas kui ülejäänud relvi, mida mees seaduslikult omas, hoiti nõuetekohaselt relvakapis. Kuid ühest püstolist piisas, et kohalikes psühhiaatriakliinikutes ravil olnud noormees verist amokki joosta saaks.

«Kõik viitab isa hooletusele vähemalt selles osas, mis puudutab selle relva hoidmist,» tõdes politsei pressiesindaja Ralf Michelfelder, kelle sõnul on nüüd prokuratuuri otsustada, kas heal järjel ärimehe vastu esitatakse süüdistus või mitte.

Saksamaal karmistati relvaseadusi juba seitsme aasta eest, kui samuti veel teismeeas nooruk - 19-aastane Robert Steinhauser - tappis riigi idaosas asuva Erfurti linna ühes keskkoolis enne endalt elu võtmist 16 inimest, peamiselt õpetajad.

Hiljem tehtud muudatustega tõsteti miinimumiga relvaloa saamiseks 18 eluaastalt 21 eluaastani ning nõuti, et alla 25 aasta vanad relvaostjad esitaksid ka tõendi meditsiinilise ja psüühilise tervise kohta.

Samas nõuti juba varasemast relvaloa taotlejatelt rangete eksamite sooritamist. Saksamaal kulub relva hankimiseks mõnikord kuni aasta, kuid sellest hoolimata on seaduslikke relvi riigis ligi 8 miljonit ehk umbes üks iga kümne inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles