Valgevene kutsub «karuaktsiooni» korraldanud rootslased vaibale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisukarud
Kaisukarud Foto: SCANPIX

Valgevene riiklik julgeolekukomitee (KGB) saatis ametlikud kohtukutsed Rootsi kodanikele Per Cromwellile, Tomas Mazettile ja Hannah Freyle, et küsitleda neid seoses ebaseadusliku lennuga Valgevene õhuruumis 4. juulil.

Kutsed tõlgiti inglise keelde ja avaldati KGB kodulehel, samuti saadeti need kolmele rootslasele elektronposti teel.

Kutse teksti kohaselt peavad kolm rootslast kümne päeva jooksul Minskisse KGB kontorisse ilmuma. Neilt nõutakse isikuttõendavat dokumenti ja samuti peavad nad KGB-d teavitama oma saabumisajast.

KGB hoiatas, et kui rootslased ülekuulamisele ei ilmu, võib neid vastavalt Valgevene kriminaalkoodeksile oodata kuni pooleaastane vangistus.

Juuli alguses tungis Valgevene õhuruumi kahe rootslase juhitud lennuk, mis Minski lähistel heitis alla suure hulga langevarjudega mängukarusid üleskutsetega sõnavabaduse kaitseks. Pärast mängukarude allaviskamist pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.

Varem teatas KGB ametlikult, et Rootsi kodanikele tagatakse võrdne kohtlemine ja protsessiõigus.

Aktsiooni korraldanud reklaamibüroo üks asutajaid Mazetti kinnitas, et kolmik sai KGB-lt kutsed.
Tema sõnul ei ole selge, mille alusel nad ülekuulamisele kutsutakse, kuid tema arusaamise järgi kutsutakse nad välja tunnistajate, mitte kahtlusalustena. Mazetti sõnul ähvardab neid ilmumatajätmise korral neli aastat sunnitööd.

«Me kavatseme nõuda tagatist, et KGB ei esita meile süüdistust. Nad on varem lubanud sellega nõustuda, kuid me tahame tagatisi,» ütles ta.

Valgevene saatis eelmisel nädalal riigist välja Rootsi suursaadiku Stefan Erikssoni. Rootsi välisministri Carl Bildti sõnul on Minski otsuse taga Erikssoni inimõigusi toetav tegevus ja kohtumised Valgevene opositsiooniga.

Stockholm teatas seepeale, et ei võta vastu Valgevene uut suursaadikut, kes pidanuks asuma mõne nädala eest ametist lahkunud saadiku asemele, ja tühistas kahe Valgevene diplomaadi elamisload, paludes neil kohe Rootsist lahkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles