Vene kasakad mälestavad Pariisi-marsiga võitu Napoleoni üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsaariaegseid vorme kandvad kasakad Moskvas Poklonnaja mäel.
Tsaariaegseid vorme kandvad kasakad Moskvas Poklonnaja mäel. Foto: SCANPIX

Vene kasakad alustasid täna kahekuulist rahumeelset marssi Pariisi, et tähistada 200 aasta möödumist Napoleoni lüüasaamisest.

Kokku 23 kasakat käivad läbi sama teekonna, mis viis Vene armee aastal 1812-184 Pariisi ning mis läbib Valgevenet, Poolat, Leedut, Saksamaad ja Prantsusmaad. Tegemist on riiklike pidustuste raames korraldatud üritusega.

Marss algas Poklonnaja Gora pargist Moskva lääneosas ning peaks jõudma lõpule 19. oktoobril Fontainebleau's, kus Prantsuse keiser 1814. aastal troonist loobus.

Vladimir Putin, kes alustas mais kolmandat ametiaega Kremlis, on korduvalt lubanud tugevdada Venemaa positsiooni maailmaareenil ja rõhunud venelaste patriotismile.

Veebruaris peetud olulises kampaaniakõnes tõi Putin esile 1812. aastal Moskva lähedal toimunud otsustavat Borodino lahingut Napoleoni vägede vastu. Tema sõnul on võit venelaste "geneetilisse koodi" sisse kirjutatud ja nad ei luba välismaalastel oma asjadesse sekkuda.

Kasakate marsi korraldajate sõnul ei ole mingil juhul tegu poliitilise seisukohavõtuga.

«See sündmus peaks saama solidaarsuse sümboliks Euroopa rahvastele, keda ei ühenda mitte ainult majandushuvid, vaid ka ühine ajalugu ja kultuur,» ütlesid nad avalduses.

Kasakad läbivad teel Minski, Kaunase, Varssavi, Leipzigi ja Nancy.

Korraldajate sõnul pakutakse kohalikele elanikele Aleksandrovi Punaarmee koori ja tantsuansambli etendust ning Kremli ratsakooli meeskond demonstreerib oma oskusi.

Üritust korraldada aidanud föderaalse tolliameti pressiesindaja sõnul rahastasid ettevõtmist eraisikud ja -ettevõtted.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles