Raport: Oslo pommirünnakut saanuks ära hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andres Behring Breiviki mullust pommirünnakut Oslo valitsuskvartalile saanuks ära hoida, seisis täna Norras avaldatud raportis, mis andis hinnangu võimude tegutsemisele Utøya ja Oslo veresauna ajal.

«22. juuli rünnakut valitsuskvartalile saanuks juba tarvitusele võetud julgeolekumeetmete tõhusa rakendamise korral ära hoida,» seisis peaminister Jens Stoltenbergile üle antud aruandes. «Kurjategija oleks olnud võimalik juba enne 22. juulit peatada.»

«Võimud ei suutnud kaitsta inimesi Utøya saarel. Kiirem politseioperatsioon olnuks täiesti teostatav,» jõutakse raportis järeldusele.

Norra meedia andmetel on raport sadade lehekülgede pikkune, selle tarbeks on intervjueeritud pea 3700 inimest.

Peale tehtud vigade loodetakse, et raport toob välja ka võimalusi, kuidas ühiskonda taoliste vägivallategude eest saaks paremini kaitsta.

Oslo pommiplahvatuses hukkus kaheksa inimest. Anders Behring Breivik sõitis seejärel Utøya saarele, kus tappis veel 69 inimest.

Norra politseid on loiu ja saamatu reageerimise eest teravalt kritiseeritud. Oslo plahvatusest Behring Breiviki kinnipidamiseni Utøya saarel kulus üle kolme tunni, ehkki politsei teadis selleks ajaks juba kurjategija nime.

Tulistamine Utøyal kestis tund ja 15 minutit, samal ajal püüdis politsei leida meeleheitlikult transporti järvesaarele, mis asub kaldast vaid 600 meetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles