Alus, kus teenivad Eesti laevakaitsjad, osales purjeka vabastamisel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NATO Operation Ocean Shield

Saksa fregatt Sachsen, millel hiljuti ELi piraatlustõrjeoperatsioonile EUFOR Atalanta läkitatud Eesti laevakaitsemeeskond teenib, on juba oma esimestel patrullipäevadel jõudnud osaleda kaaperdatud purjeka ja selle meeskonna vabastamises.


Kolm päeva kestnud vabastamisoperatsioon jõudis lõpusirgele eile, selgub NATO ja ELi piraaditõrjeoperatsioonide peakortereist saabunud teatest. «Lõppmäng leidis aset Somaalia vetes,» kirjeldas teade. «Meeskond on vabastatud ja heas seisundis.»

Kaaperdatud dau-tüüpi purjeka vabastamist juhtis NATO missioonil Ocean Shield osalev Hollandi sõjalaev Rotterdam, ELi missioonil EUFOR Atalanta osalev Sachsen aitas hollandlasi.

Sündmused said alguse möödunud reedel, kui Atalantal osalev Hispaania mereväe vaatluslennuk tuvastas Omaani ranniku lähistel Somaalia vetes kaaperdatud dau asukoha. Olukorraga saadeti tutvuma samuti ELi piraaditõrjeoperatsioonil osalev Prantsuse fregatt La Fayette.

Laupäeva hommikul pardusid Prantsuse mereväelased sellele daule ja leidsid, et piraadid oli aluselt lahkunud. Purjekale jäänud laevapere seisund oli prantslaste teatel hea. Samas andsid laeva priiks saanud meeskonnaliikmed ka infot, et piraadid põgenesid teisel kaaperdatud daul.

Mereröövlite poolt põgenemiseks kasutatud aluse asukoha tuvastas omakorda Saksa mereväe vaatluslennuk. Somaalia ranniku poole teel olnud dau juurde jõudis esimesena Saksa fregatt Sachsen, kellele peagi saabusid appi Itaalia sõjalaev San Giusto ning NATO Ocean Shieldi praegune lipulaev Rotterdam.

Seejärel asusid mitu sõjalaeva koos oma kopteritega piraate survestama, takistades neil nii maismaalt abi saamist kui põgenemist. Lõpuks otsustasid NATO ja ELi mereväelased saata daud peatama Rotterdami amfiibsõiduki. Sellelt õnnestus Hollandi mereväelastel daule parduda, vabastada aluse meeskond ja vahistada kuus piraati.

Eilsete teadete kohaselt viidi dault kätte saadud piraadid Rotterdamile, kus oodatakse edasisi juhtnööre. Üsna sageli pääsevad isegi teolt tabatud Somaalia mereröövlid sellega, et nad lastakse uuesti lahti, sest keegi ei soovi nende üle kohut mõista.

Neljanda Eesti laevakaitsemeeskonna teenistuskohaks olev Sachsen alustas patrulle Adeni lahel 8. augustil ehk möödunud kolmapäeval. Kümneliikmeline Eesti meeskond jääb EUFOR Atalantale teenima detsembrini.

Eesti kaitseväelased osalevad piraaditõrjemissioonil EUFOR Atalanta 2010. aasta sügistalvest. Esimene laevakaitsemeeskond teenis Sachseni sõsarlaeval Hamburg. Järgmised kaks Eesti laevakaitsemeeskonda olid Prantsuse fregattidel.

Kaitseministeerium plaanib teha valitsusele ettepaneku jätkata EUFOR Atalantale kümneliikmeliste laevakaitsemeeskondade saatmisega ka tuleval aastal. Kui idee saab valitsuse ja riigikogu heakskiidu, läheb 5. laevakaitsemeeskond taas Prantsuse alusele, eelkokkulepe selleks on kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul juba saavutatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles