Tõeline IRA üritas Leedus relvi osta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedus väidetavalt iiri vabariiklaste relvastatud äärmusrühmitusele relvi osta üritanud mees peab minema prokuratuuri kinnitusel kohtu alla.

Vilniuse prokuratuur keeldub praegu mehe nime avaldamast, kuid varem on ametnikud AFP andmetel maininud, et kahtlusaluseks on 36-aastane Michael Campbell, kes arreteeriti Leedu pealinnas rohkem kui aasta eest, jaanuaris 2008.

14 kuud väldanud juurdlus ühe Iiri kodaniku suhtes, keda kahtlustatakse katses hankida tulirelvi, laskemoona ja lõhkeainet, viidi lõpule, kinnitas agentuurile prokuratuuri pressiesindaja Aleksandras Juozapaitis. «Ma ei tea, millal juhtum kohtusse jõuab. See oleneb sellest, kui kaua võtab kahtlusalusel aega materjali läbilugemine,» lisas ametnik.

Minevikus väidetavalt tubaka salaveo eest karistatud Campbell tabati, kui ta pidas läbirääkimisi end relvaäritsejaks maskeerinud politseinikuga. Mehe advokaadid väidavad, et nende klient meelitati lõksu, mille seadsid üles Leedu, Briti ja Iiri luureteenistused.

Süüdistajate sõnul üritas aga iirlane hankida relvi terroristlikule rühmitusele Tõeline IRA.

Campbelli vanemat venda Liam Campbelli peetakse rühma liidriks. 46-aastane mees on juba vahistatud Iirimaal ning ootab väljasaatmist Leetu.

Iiri võimud on teatanud veel kahe isiku - 29-aastase Brendan McGuigani ja 56-aastase Seamus McGreevey - kinnipidamisest, sest nad on Balti riigis tagaotsitavaks kuulutatud.

Leedus võib relvade ebaseadusliku hankimise eest saada kuni kaheksa aasta pikkuse ning terrorirühmituse toetamise eest kuni paarikümne aasta pikkuse vanglakaristuse.

Tõeline IRA on iiri vabariiklaste terroristlik kildrühmitus, mis ei tunnista 1998. aasta Suure Reede rahuleppeid protestantide ja katoliiklaste vahel.

1998. aasta augustis korraldas see rühmitus viimase kolme aastakümne veriseima pommirünnaku, mis tappis Omaghi linnas mõnikümmend inimest ja vigastas veel sadu.

Eelmisel nädalal võttis Tõeline IRA omaks kahe sõduri tapmise ning veel kahe sõduri ja kahe pitsatooja ränga vigastamise Briti armee kasarmute juures Põhja-Iirimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles