Kuidas teha äri Mehhikos: isiklikud suhted tulevad enne ärisuhteid

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko tantsijad kultuurifestivalil.
Mehhiko tantsijad kultuurifestivalil. Foto: SCANPIX

Septembri keskel kogunevad Tallinnas maailma ekspordikonverentsil mitme kontinendi ja eri kultuuri ekspordiedendajad, et jagada kogemusi omavahel ja eestlastega. E24 uuris mitmelt Tallinna sõitvalt eksperdilt, millised soovitusi tuleks silmas pidada Eesti ettevõtjatel, kes soovivad eksportida oma kaupu, teenuseid või ärimudeleid nende riiki.  Küsimustele vastab World Trade Center Nueva Leon peadirektor Eugenio Jose Reyes-Guzman.

Millised on Mehhiko spetsiifilised takistused firmadele, kes püüavad siseneda turule eksportööridena?

•          Enamasti vajate ärieduks õigeid kontakte.

•          Kõikvõimalik bürokraatia (load ja keelud) võib Mehhiko turule pääsemist aeglustada.

•          Tähtajad on muutlikud ja paindlikud nagu aeg ise. Mehhikos mõistetakse aega paindliku ja ringlevana ja see on seetõttu piiramatu. Sõna «mañana» on Mehhikos lähedalt seotud ajamõistega.  Kuigi sõna-sõnalt tähendab see «homme» või «hommik», kasutatakse seda enim tähenduses «hiljem». Kui kuulete seda kasutatavat, võite arvestada, et asjad viiakse ellu millalgi lähemal ajal ilma erilise kiirustamiseta ja tähtaegadest hoolimiseta.

2.         Mis oleks viis asja, mida igaüks, kes tahab Mehhikos äri ajada, peaks kindlasti arvestama?

• Esmamulje on kõige tähtsam ja seda üldiselt hiljem muuta on peaaegu võimatu. Mehhiko äriprotokollis on oluline osa usaldusväärsete kontaktide kindlustamisel, mis hakkavad sinu eest edasi töötama. Kui soovite luua usaldust, mis aitaks kaasa edasises äriedus kogu Mehhikos, ei ole  isiklikule inimestele tutvustamisele läbi ühiste tuttavate või sõprade alternatiivi.

Riietudes tuleks meestel kanda tumedaid ülikondi, naistel ärikostüüme või konservatiivseid kleite.

•          Kuna esimesed kohtumised toimuvad tavaliselt kõrgel positsioonil oleva inimesega, peaks ka teie delegatsioonis olema kaasas keegi tippjuhtkonnast.

•          Valmistage kõik kirjalikud materjalid ette nii inglise kui hispaania keeles.

•          Ärge olge liiga agressiivsed äritehingute üle läbi rääkides, sest seda peetakse kohatuks.

•          Ärge pakkuge liiga kalleid kingitusi. Kingituste tegemine ei ole küll Mehhiko ärietiketi nõutud osa, kuid väike kingitus võetakse vastu tänu ja tunnustusega.

•          Ole valmis vastama küsimustele oma isikliku tausta, perekonna ja huvide kohta.

•          Õhtune linna lõbustusasutuste külastamine koos partnerfirma juhtidega aitab kaasa läbirääkimiste sujumisele.

•          Äritehingute sõlmimiseks on lemmikkohaks ärilõunad. Sellised lõunad vältavad sageli mitmeid tunde ja on Mehhiko sotsiaalse ärikultuuri oluline osa. Lähedasemate kontaktide sõlmimiseks on väga populaarne viis ka hommikusöögi-kohtumised.

•          Mehhikos peetakse isiklike lähedaste suhete loomist ja selle läbi usalduse võitmist eluliselt tähtsaks kogu töökeskkonnas läbilöömiseks. Mehhiklased eelistavad teha äri inimestega, keda nad hästi tunnevad ja seega pole midagi ebatavalist, et samas äris töötavad sama perekonna liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles