Austraalia kohus toetab ranget tubakatoodete pakendiseadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias hakatakse alates detsembrist sigarette müüma sellistes pakendites.
Austraalias hakatakse alates detsembrist sigarette müüma sellistes pakendites. Foto: SCANPIX

Austraalia ülemkohus toetab uue valitsuse pakendiseadust, mille järgi eemaldatakse tubakatoodetelt firmamärgid ja müüakse sigarette oliivrohelistes pakendites, millel on hoiatused tervisekahjustuste kohta, vahendas BBC.

Juhtivad tubakafirmad, sealhulgas British American Tobacco ja Philip Morris, on 1. detsembril jõustuvale seadusele vastu hakanud. Kuid enamus kohtust oli arvamusel, et seadus on kooskõlas Austraalia konstitutsiooniga.

Valitsuse sõnul aitab pakendiseadus vähendada suitsetajate arvu riigis, kuid tubakafirmad on vastu vaielnud, et firmamärkide ja -värvide eemaldamine vähendab drastiliselt nende kasumit.

Samuti on nad väitnud, et seadusakt on põhiseadusevastane ja keelab ettevõtete intellektuaalse omandi õigused, ning hoiatanud, et selle jõustumise tulemusena siseneb turule palju salasigarette.

Austraalia uus seadus on maailma kõige karmim tubakavastane seadus ning paljud riigid, nagu Uus-Meremaa, India ja Ühendkuningriigid, plaanivad sarnaste meetmete kasutuselevõtmist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles