Jaapani politsei vahistas vaidlusalusel saarel viis aktivisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senkaku saarestik.
Senkaku saarestik. Foto: SCANPIX

Jaapani politseinikud vahistasid täna viis Hiina-meelset aktivisti vaidlusalusel Uotsurijima saarel, ütles politsei esindaja.

«Okinawa piirkonna politsei arreteeris Uotsurijima saarel viis meest immigratsiooni kontrolliva seaduse rikkumise eest,» ütles esindaja AFP-le, vihjates saarele, mis kuulub Jaapanis Senkaku ja Hiinas Diaoyu nime all tuntud saarestikku.

Kohaliku politsei ja rannavalve sõnul hüppasid aktivistid oma Hiina lipu all sõitnud kalalaevalt vette ja jõudsid kaljusele rannikule kohaliku aja järgi 5.30 pärastlõunal (0830 GMT). Kaks meest pöördusid alusele tagasi.

Aktivistid saabusid saarele hoolimata Jaapani rannavalve tugevdatud kontrollist. Samuti tulistasid Jaapani patrull-laevad veekahuriga Hiina-meelsete veesõidukit.

Jaapani peaminister Yoshihiko Noda ütles ajakirjanikele, et ta «tegeleb vahejuhtumiga rangelt seaduse piirides»

Hiina-meelsete aktivistide grupp on korduvalt üritanud saartele pääseda, kuid Jaapani patrull-laevad on neid alati takistanud.

Aprillis lubas Tokyo kuberner Shintaro Ishihara jaapanlasest eraomanikult ära osta kolm saart – Uotsurijima, Kitakojima ja Minamikojima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles