Soome minister: uued toruhanked pole julgeolekupoliitiline teema

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasiterminal Põhja-Saksamaal Lubminis.
Nord Streami gaasiterminal Põhja-Saksamaal Lubminis. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles gaasikonsortsiumi Nord Stream uusi võimalikke hankeid kommenteerides, et tegemist ei ole julgeolekupoliitilise küsimusega.

YLE eilses telesaates «A-studio» arutati Nord Streami plaani ehitada Läänemerre veel üks-kaks torujuhet, mis paikneksid Eesti ja Soome majandustsoonides.

Tuomioja selgituse järgi suhtutakse Soomes võimaliku lisatorustiku ehitamisesse eelkõige keskkonna vaatevinklist, vahendas YLE.

«Läänemere piirkond on keskkonna mõttes väga tundlik ja nii on see peamine kriteerium, mida siin arvestada,» selgitas minister.

Tema sõnul on tegemist Venemaad ja Kesk-Euroopa turge ühendava torujuhtmega, mis tekitab ühise huvi ehk omavahelist sõltuvust. Venemaal pole mõtet ehitada gaasitoru, mille teises otsas pole kindlaid ostjaid.

«Tean, et kuskil tahetakse seda näha julgeolekupoliitilise küsimusena, kuid seda see loomulikult pole,» kinnitas minister.

Soome töö- ja majandusministeerium on Nord Streami taotluse viia riigi majandustsoonis läbi täiendavaid uuringuid juba kätte saanud. Eesti ametivõimudeni peaks see jõudma lähinädalatel.

Eesti keeldus viimati koostööst ega andnud luba uurida oma majandustsooni ja seda just julgeolekupoliitilistel kaalutlustel.

Tuomioja ei oska ennustada Eesti seekordset otsust. «Selle peavad eestlased muidugi ise ära otsustama, kuid mina näen tõesti, et positiivne otsus vastaks Eesti huvidele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles