Venezuela pakub Venemaale lennuväebaasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildid Vene pommitaja Tu-95.
Pildid Vene pommitaja Tu-95. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela vasakpoolne president Hugo Chávez pakkus Venemaale alalist lennuväebaasi.

Chávez on ka varem andnud mõista, et kui Vene kaugmaapommitajad vajavad Venezuelas maandumisvõimalust, on nad alati teretulnud. Siiski pole avalikult alalisest sõjaväebaasist veel räägitud, vahendas AFP.

«Jah, Venezuela president tegi vastava ettepaneku. Kui langetatakse vajalik poliitiline otsus, siis see [kaugmaapommitajate paigutamine Venezuelasse] on võimalik,» ütles Venemaa strateegiliste õhujõudude ülem kindralmajor Anatoli Žihharjov Interfaxile.

Tema kinnitusel on rühm Vene sõjaväeohvitsere külastanud Venezuela õhuväebaasi La Orchila saarel, mis võiks ümberehituse järel sobida Venemaa strateegiliste pommitajate alaliseks baasiks.

Chávez on tuntud oma teravate väljaütlemistega USA vastu ning loob lähedasi poliitilisi ja sõjalisi sidemeid Venemaaga, milles ta näeb taastõusvat globaalset suurvõimu, mis võiks seista vastu USA regionaalsele ülemvõimule. Kahe riigi vahel on tekkinud tugevad partnerlussidemed, mille raames tehakse ka sõjalist koostööd.

Möödunud sügisel külastasid Venezuelat Vene sõjalaevad, mis võtsid osa Kariibi merel toimunud kahe riigi meremanöövritest. Lisaks neile osalesid õppustel ka Vene mereväe allveetõrje sõjalennukid.

Suvel sõlmisid Moskvas riigivisiidil käinud Chávez ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedev uued relvamüügilepingud. Washington on väljendanud muret selle pärast, et Venemaa tarnib üha enam relvi Venezuelasse. Kahe riigi vahel on viimastel aastatel allkirjastatud kahepoolseid relvatehinguid kokku 4,4 miljardi dollari ees.

Eelmisel aastal alustas Venemaa taas kaugpommitajate regulaarlende Atlandi ookeanil, kuid tõhusaks luureks vajaksid lennukid tankimiseks vahemaandumist. Venezuela kõrval on ühe võimaliku maandumiskohana räägitud ka Kuubast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles