Sõja lõppemisest teatava telegrammi eest maksti 20 000 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Pennsylvanias Millville´is müüdi oksjonil USA mereväe telegramm, mis teatas Jaapani sõjategevuse lõppemisest 1945. aastal
USAs Pennsylvanias Millville´is müüdi oksjonil USA mereväe telegramm, mis teatas Jaapani sõjategevuse lõppemisest 1945. aastal Foto: SCANPIX

USAs Pennsylvanias Millville´is müüdi oksjonil USA mereväe telegramm, mis teatas Jaapani sõjategevuse lõppemisest 1945. aastal.

Selle 15. augustil 1945. aastal edastatud telegrammi eest maksti 20 000 dollarit, kirjutab AP.

Selle telegrammi sai USA sõjalaev USS Holland. Rohkem kui 60 aastaks jäi see sideohvitseri Bob Yorki kätte, kelle poeg Bob York juunior selle nüüd oksjonile pani.

Telegrammis on 112 sõna. Lisaks sõjategevuse lõppemise teatamisele õnnitletakse selles ka USA laevastikku ja merejalaväge jaapanlaste alistamises pikalt kestnud sõjas.

Selle telegrammi ostis ära üks Nevadast pärit isik, kes soovis anonüümseks jääda. Ta selgitas, et oksjonilt ostetud telegramm on investeering. Aja jooksul selle hind tõuseb veelgi.

Teise maailmasõjaga seotud esemete oksjoni korraldas USA oksjonifirma Colonel Kirk`s Auction Gallery.

Teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa liitlaseks olnud Jaapan andis alla 15. augustil 1945. aastal.  2. septembril 1945. aastal kirjutasid Jaapani esindajad Tokyo lahes olnud USA sõjalaeval USS Missouri alla kapitulatsiooniaktile. Sellega lõppes ametlikult Teine maailmasõda.

Jaapanis tähistatakse 15. augustit kui sõjas hukkunute ja rahu eest palvetamise päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles