Tiibet on maailmast ära lõigatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina hoiatas lääneriike, et nad «ei topiks oma nina Tiibetisse». Piirkonnas kehtib kõrgendatud julgeolekuolukord ja juurdepääs välismaailmale on täielikult suletud.

Täna möödub aasta mullustest Lhasa rahutustest, mis puhkesid pärast munkade rahumeelseid meeleavaldusi ja mille käigus hukkus võimude teatel 19 inimest. Pagulasorganisatsioonide teatel sai rahutuste mahasurumises võimude poolt surma üle 200 inimese, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

Tiibeti Kommunistliku Partei juht Zhang Qingli ütles laupäeval vägedele, et nad on silmitsi «keerulise olukorraga».

«Kuigi dalai-laama klikk on täielikult lüüa saanud, üritavad nad endiselt Tiibetis kaost külvata,» ütles Zhang ajakirjanduse teatel.

Hiina uudisteagentuur kritiseeris laupäeval teravalt «Tiibeti heasoovijaid välisriikides».

«Nad võiksid langetada pea, leinata mulluses Lhasa mässus hukkunuid ning mõelda hoolikalt järele, enne kui topivad jälle oma nina asjadesse, millest nad midagi ei tea,» märkis Xinhua laupäevases arvamusloos.

Peking on lubanud, et tänavu jääb olukord Tiibetis rahulikuks, president Hu Jintao kutsus eelmisel nädalal rajama Tiibetisse «stabiilsuse Suurt Müüri».

Möödunud nädalal möödus 50 aastat tiibetlaste ülestõusust, mis puhkes üheksa aastat pärast seda, kui sinna tungisid kommunistliku naaberriigi väed - hiinlaste kinnitusel selleks, et rahvast «vabastada» pärisorjusest. Tiibetlased ise nimetavad seda aga sõjaliseks invasiooniks ja laialdaste repressioonide alguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles