Austraalia saadab asüüliotsijad Paapua Uus-Guineasse ja Naurusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraaliasse saabuvad paadipõgenikud.
Austraaliasse saabuvad paadipõgenikud. Foto: SCANPIX

Austraalia parlament võttis vastu seaduse, mis lubab paadipõgenikud teistesse riikidesse saata, hoolimata vastuväidetest, mille järgi võivad põgenikud sattuda kõrvalistesse laagritesse määramata ajaks.

Parlamendi ülemkoda võttis õigusakti vastu eile õhtul pärast kuude pikkusi poliitilisi nääklusi. Seadus lubab valitsusel põgenikud saata Paapua Uus-Guineasse ja Naurusse, kuni nende asüülitaotlusi menetletakse, vahendas AFP.

«Ma ei saaks öelda, et täna (neljapäeval) arutluse all olnud seadusakt sobib Tööparteile, mis põhineb sotsiaalsel õigusemõistmisel, kaastundel ja õiglusel,» ütles erakonna ridadesse kuuluv senaator Gavin Marshall.

Valitsus ja Tony Abbotti konservatiivne opositsioon, kes toetab Nauru tee taasavamist ja asüüliotsijate paatide saatmist, kuhu võimalik, hääletasid üheskoos seaduse vastuvõtmise poolt.

Peaminister Julia Gillardi valitsus on sellel aastal võidelnud rekordilise põgenike sisserändega, enamik neist on pärit Afganistanist, Sri Lankalt, Iraanist ja Iraagist, kes tulevad Austraaliasse Aasia kaudu.

Valitsus loodab, et seadus hoiab eemale asüüliotsijad, kes on Austraaliasse põgenemiseks nõus ette võtma eluohtlikke merereise.

Kuid roheliste senaator Sarah Hanson Young hoiatas, et seadusakt lubab põgenikke, sealhulgas lapsi, määramata ajani kinni hoida.

«Esimeste Naurule saadetavate inimeste seas on kümme saatjata alaealist,» ütles ta. «Miks on valitsusele nii vastumeelne kindlustada, et need lapsed saaksid kaitset ja neile korraldataks hoolekanne?»

Austraalia inimõiguste komisjoni liige Gillian Triggs on mures, et asüüliotsijad võivad jääda pikaks ajaks kõrvalistele saartele ning nende olukorrale ei leita kestvat lahendust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles