Vene kohus mõistis Pussy Rioti liikmed kaheks aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti liikmed (vasakult) Jekaterina Samutsevitš, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova täna kohtusaalis.
Pussy Rioti liikmed (vasakult) Jekaterina Samutsevitš, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova täna kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Pärast peaaegu kolme tunni pikkust resolutsiooni ette lugemist määrati Jekaterina Samutsevitšile, Maria Aljohhinale ja Nadežda Tolokonnikovale kaheaastane vanglakaristus.

Moskva Hamovniki kohus langetas otsuse, mille järgi on punkansambli Pussy Riot liikmed süüdi huligaansuses, vahendas RIA Novosti.

Kohtuniku Marina Sõrova sõnul oli naiste aktsiooni motiiviks religioosne vihkamine ning nad solvasid usku ja vene õigeusukirikut.

Kõik kolm punkbändi liiget said kaheaastase vanglakaristuse, millest neil on jäänud kanda veel umbes 14 kuud.

Kuid punkansambli advokaadid väitsid juba enne kohtuistungi algust, et nad esitavad igal juhul apellatsiooni Euroopa Inimõiguste Kohtule.

Samutsevitši isa ütles peale kohtuotsuse väljakuulutamist, et karistus on «kohutav» ning tema tütar ei vääri vanglas istumist.

Tolokonnikova abikaasa sõnas kohtuhoone eest olevatele ajakirjanikele, et «ainus asi, mis võib päästa tema naise ja lapse on revolutsioon.» «Ma tunnen, et me peame revolutsiooni korraldama,» kordas ta oma sõnu.

Opositsiooni seadusetegija Dmitri Gudkovi sõnul tõestab kohtuotsus, et «Venemaal ei eksisteeri iseseisvat kohut,» ja kohtuprotsess «tiris riigi tagasi keskaega». Samuti hoiatas ta, et selline valitsemine võib suurendada kodusõja ohtu ning «tagakiusamine ei lõpeta protestiaktsioone».

Ka USA saatkond Venemaal teatas Twitteri vahendusel, et kohtuotsus on «ebaloomulik».

Prokurörid küsisid kohtult bändiliikmetele kolmeaastast karistust. Venemaa president Vladimir Putin ise on öelnud, et ta loodab, et kohtuotsus ei ole «liiga range».

Kuulsused, sealhulgas Paul McCartney, Madonna ja Björk, on kutsunud Venemaad üles Pussy Rioti liikmeid vabadusse laskma ning täna korraldati meeleavaldusi mitmekümnes linnas üle kogu maailma.

Advokaat Nikolai Polozov ütles täna enne kohtuistungi algust, et naised «loodavad õigeksmõistmist, kuid nad on valmis edasi võitlema», vahendas Time.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles