Dominikaani leukeemiahaige tüdruk ei saanud abordikeelu tõttu õigeagset ravi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestiaktsioon abortide seadustamise vastu.
Protestiaktsioon abortide seadustamise vastu. Foto: SCANPIX

Dominikaani Vabariigi 16-aastane leukeemiat põdev rase tüdruk suri, sest tema kemoteraapia lükati edasi abordivastaste seaduste tõttu.

Arstid olid kõhkleval seisukohal, kas lubada tüdrukule kemoteraapiat, sest ravi oleks võinud katkestada tema raseduse, mis on Dominikaani põhiseaduse rikkumine. 20 päeva pärast haiglasse sissekirjutamist, hakkas ta lõpuks ravi saama. Kuid ta suri eile, teatas haiglaametnik.

Tüdruku ema Roza Hernandez püüdis arste ja Dominikaani valitsust veenda tegema erandit, et päästa oma tütre elu, vahendas CNN.

«Mu tütre elu on esimesel kohal. Ma tean, et abordi tegemine on patt ja see on vastuolus seadusega, kuid mu tütre tervis on esmatähtis,» ütles Hernandez.

Doktor Antonio Cabrera sõnul suri tüdruk haiguse tekitatud komplikatsioonidesse. Patsient oli 13 nädalat rase.

«Nad on mu tapnud. Ma olen surnud, surnud. Ma ei ole enam midagi,» sõnas ema. «Tema oli minu eksisteerimise põhjuseks. Ma ei ela enam. Rosa suri. Andke maailmale teada, et Rosa on surnud.»

Teismelise tüdruku keha ei võtnud vereülekannet vastu ning ei reageerinud kemoteraapiale, tema seisund halvenes üleöö, sõnas Cabrera.

Tüdruku rasedus katkes eile varahommikul, millele järel seiskus tema süda ning arstid ei suutnud teda enam ellu äratada.

Dominikaani terviseministeeriumi, meditsiinikolledži ja haigla esindajad pidasid pikki läbirääkimisi enne, kui nõustusid kemoteraapiaga.

Vahejuhtum on riigis küsimuse alla seadnud abordikeelu ning mõned seadusetegijad nõuavad õigusakti ülevaatamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles