Hiina esitas Jaapani rahvuslaste saarekülastuse vastu protesti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambare Nipponi liikmed heiskasid Uotsuri saarel Jaapani lipu.
Gambare Nipponi liikmed heiskasid Uotsuri saarel Jaapani lipu. Foto: SCANPIX

Hiina esitas täna Tokyole «tugeva protesti» seoses Jaapani rahvuslaste sõiduga Senkaku ehk Diaoyu saartele, mille pärast käivad kahe riigi vahel ägenevad territoriaalvaidlused, teatas uudisteagentuurt Xinhua.

Hiina välisministeerium kordas nõudmist, et Jaapan lõpetaks aktsioonid, mis kahjustavad tema territoriaalset suveräänsust.

Umbes 150 inimest, nende seas kaheksa parlamendisaadikut, saabus täna varahommikul paarikümnel alusel Ida-Hiina meres asuvate saarte juurde. Tosin parempoolse ühenduse Gambare Nippon liiget ujus laevadelt Uotsuri saarele ning heiskas selle kõrgeimas punktis Jaapani lipu.

Rahvuslaste aktsioon toimus vaid mõni päev pärast seda, kui Tokyo deporteeris hiinameelsed aktivistid, kes olid saabunud Hongkongist Jaapani kontrolli all olevatele saartele, mida ka Hiina peab endale kuuluvaks.

Vähemalt kaheksas Hiina linnas puhkesid täna jaapanivastased meeleavaldused. Mitmes linnas võtsid protestijad sihikule jaapanlaste poed ja autod.

Hongkongiga piirnevas Shenzhenis tuli tänavatele tuhatkond inimest Hiina lippudega, teatas Xinhua.

Tavaliselt teevad võimud Hiinas protestidele kiiresti lõpu, aga ühe analüütiku sõnul on valitsus praegu nende toimumisest huvitatud.

«Nad kasutavad rahva kaarti Jaapanile surve avaldamiseks,» ütles Hongkongi ülikooli Hiina-ekspert

Willy Lam. «(Kommunistliku) partei juhtkond mõistab, et rahvuslus on kahe teraga mõõk. Kui nad näevad võimalust protestide eskaleerumiseks, annavad nad märku sellele lõpp teha.»

Jaapani ajakirjanduse teatel lõhkusid meeleavaldajad Shenzhenis ja Ida-Hiinas Hangzhous jaapanlaste ärisid ja autosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles