Assange: USA nõiajaht WikiLeaksile peab lõppema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange pidas täna kõne Londonis Ecuadori saatkonna rõdul.
Julian Assange pidas täna kõne Londonis Ecuadori saatkonna rõdul. Foto: SCANPIX

Ma palun president Obamal toimida õigesti, USA peab lõpetama nõiajahi WikiLeaksile, sõnas Assange oma esimeses avalikus pöördumises alates märtsist.

Assange ütles oma 10-minutilises Ecuadori saatkonna rõdul peetud kõnes, et USA sõda vääritutest tegudest teavitavatele isikutele («whistleblowers») peab lõppema ning FBI uurimine peab leidma lahenduse. «Peab lõppema tobe jutt meediaorganisatsioonide vastutusele võtmise kohta, kas need on siis WikiLeaks või New York Times.»

Ta kinnitas, et kui WikiLeaks on ohus, on seda ka sõnavabadus ja kõikide ühiskondade olemus.

«Kas me pöördume tagasi sinna, kus me kinnitame uuesti revolutsioonilisi väärtusi, millel inimühiskond loodi? Või lükatakse kaljult alla, tirides meid kõiki ohtlikusse ja rõhuvasse maailma, kus ajakirjanikud vaigistatakse kinnivõtmise hirmus ning elanikud peavad pimeduses sosistama.»

Samuti kutsus ta USAd üles vabastama kohtuprotsessi ootavat sõdurit Bradley Manningit, kes võeti kinni WikiLeaksile salajaste dokumentide üleandmise ja vaenlase aitamise eest

Julian Assange tänas Ecuadori, president Rafael Corread ja teisi Ladina-Ameerika riike, kes on teda toetanud. Samuti tänas ta oma perekonda ja lapsi toetuse eest ning lubas, et ühineb nendega varsti.

«Ma tänan president (Rafael) Corread oma julguse eest kaaluda ja võimaldada mulle poliitiline asüül,» lausus WikiLeaksi asutaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles