Ukraina opositsioon kaebab Janukovõtši kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš Arteki laste- ja noortelaagris 16. augustil.
Ukraina president Viktor Janukovõtš Arteki laste- ja noortelaagris 16. augustil. Foto: SCANPIX

Ukraina opositsioonierakond Batkivštšõna saadab täna kõrgeimasse halduskohtusse hagi, milles nõutakse president Viktor Janukovõtši tegevuse seadusevastaseks tunnistamist.

«Reedese seisuga oli hagi toetuseks kogutud 309 711 allkirja,» ütles valimisstaabi juht Oleksandr Turtšõnov tänasel pressikonverentsil.

«Ühinenud opositsioon esitab hagi Ukraina kõrgemasse halduskohtusse,» kinnitas omakorda erakonna Muutuste Rinne liider, ühinenud opositsiooni valimisnimekirja esinumber Arseni Jatsenjuk.

Ta selgitas, et seaduse kohaselt allkirjastab hagi üks inimene, seetõttu teeb ta seda isiklikult.
«See hagi on selge nimistu Ukraina riigi vastastest kuritegudest, mille on toime pannud president Viktor Janukovõtš,» selgitas ta.

Jatsenjuk nimetas mõned neist, muu hulgas rikkus Janukovõtš tema sõnul Ukraina põhiseadust, kuulutades välja pensionireformi seaduse, maksukoodeksi ja keeleseaduse.

Lisaks sellele süüdistab opositsioon Janukovõtšit peaministri ja valitsuse ebaseaduslikus ametissemääramises, samuti konstitutsioonikohtu kohtunike survestamises vana põhiseaduse redaktsiooni juurde naasmise otsuse langetamise ajal.

Jatsenjuki sõnul kogus opositsioon kokku kogu Janukovõtši kuritegude nimistu ning pöördub kohtusse, et see presidendi tegevuse õigusevastaseks tunnistaks.

Jatsenjuk osutas samas, et opositsioon mõistab, et Ukraina kohtud on täna Janukovõtši kontrolli all ning et juhul, kui Ukraina kohus ei langeta opositsiooni hagi alusel seaduslikku otsust, pöördutakse Euroopa kohtusse, kuna riigipea on rikkunud 46 miljoni ukrainlase õigusi.

Poliitik lisas, et hagist saab alus uue parlamendi uurimiskomisjoni tegevusele, mille eesmärgiks saab presidendi tagandamine.

Ukraina ülemraada valimised peetakse 28. oktoobril. Neis ei saa osaleda Batkivštšõna liider, ekspeaminister Julia Tõmošenko, kuna talle väidetava ametikuriteo eest määratud vanglakaristus on jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles