Leedu kaalub liitumist Kalinigradi tuumajaama projektiga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumajaam.
Ignalina tuumajaam. Foto: SCANPIX

Leedu sõlmis Venemaaga kümneks aastaks elektriga varustamise lepingu ja kaalub investeerida Ignalina asemel hoopis Kaliningradi oblastisse kavandatavasse tuumajaama.


Kui Leedu otsustab investeerida Kaliningradi tuumajaama, siis muutub Ignalina tuumajaama projekt praegusest veel küsitavamaks, kuna kahte suurt tuumajaama ei ole mõtet nii lähestikku ehitada, vahendas ERR Uudised saadet «Aeg luubis».

Eesti välispoliitika instituudi teadur Andres Mäe sõnul ei ole Leedul Ignalina ehitamiseks ka raha, kui riik ostab kolmandiku vajaminevast elektrist sisse.

Praegu aga Ignalina tuumajaama ehitamise planeerimine käib, kuid leedulased on otsustanud sellega omapäi tegeleda. Varsti peaks valmis saama uue jaama keskkonnamõjude hindamine.

Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Einari Kisel kinnitab, et leedulased ei ole praeguses etapis tuumajaama ehitamise planeerimisse partnereid kaasanud.

Kisel arvab, et Venemaa üritab kaasata Balti riike Kaliningradi tuumajaama projekti sellepärast, et takistada Läänemere energiaringi rajamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles