Ladina-Ameerika sai järjekordse vasakpoolse riigijuhi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kesk-Ameerikas asuva El Salvadori presidendivalimised võitis endistest marksistlikest mässulistest moodustatud erakonna kandidaat Mauricio Funes.


Farabundo Martí Rahvusliku Vabastusrinde (FMLN) presidendikandidaat Funes kogus 51,3 protsenti valijate häältest ja võis end valimiste võitjaks kuulutada. Presidendivalimistel edestas ta konservatiivse võimuerakonna ARENA kandidaati Rodrigo Avilat, kes kogus 48,7 protsenti häältest, vahendas Reuters.

Valimisvõidu üle juubeldavad vasakpoolsed kogunesid pealinna San Salvadori ajaloolist võitu tähistama. Funes lubas avalikus pöördumises võidelda korruptsiooni, vaesuse ja maailmamajanduse jahenemisest tingitud raskustega.

«Minu erakond on näidanud kogu maailmale, et ta on valmis uueks valitsuseks,» rõhutas Funes, kes lisas, et soovib säilitada head suhted Washingtoniga.

Funese toetajad rõhutavad, et ta on esimene FMLNi presidendikandidaat, kellel pole sissivõitluse tausta. Vaatlejate hinnangul võis just see asjaolu Funesele edu, sest tema vastaskandidaat Avila tunnistas avalikult osalemist kodusõjas valitsusvägede poolel.

1992. aastal FMLNi sisside ja ARENA valitsuse vahel sõlmitud rahuleping lõpetas 12 aastat väldanud verise kodusõja, mis nõudis 75 000 inimese elu ja mida seetõttu nimetati ka Hispaania Vietnamiks.

Kodusõjale järgnenud valimistel on olnud edukas ARENA. 1999. aastal toimunud presidendivalimised võitis Francisco Flores ja viie aasta eest võidutses Elias Antonio Saca.

Vasakpoolsete edu presidendivalimistel tähendab ninanipsu andmist ka Ühendriikidele, kes on aastakümneid konservatiive toetanud ja kelle abist riigi majandus suuresti sõltub. Lisaks sellele tähendab FMLNi võit Ladina-Ameerika vasakjõudude võimu tugevnemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles