Läti leegionäride marss lõppes rahumeelselt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: COVI/ Scanpix

Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa poolel sõdinud läti sõjamehed meenutasid täna pealinnas korraldatud marsiga oma lahinguid. Vaatamata võimude kartustele kulges üritus suuremate vahejuhtumiteta ja olukord Riia südalinnas on rahulik. 

Leegionärid marssisid Toomkirikust Vabadussamba poole

Umbes 300 Teises maailmasõjas teljeriikide poolel võidelnud sõjaveterani ja nende nooremat toetajat marssis Riia Toomkiriku juurest Vabadussamba poole, et mälestada 1944. aasta kevadel Velikaja jõel peetud lahinguid, kus lätlastest moodustatud kaks SS-leegioni osutasid Punaarmeele vastupanu, teatas Leta. 

Vabadussamba lähistel ootasid lippudega marssivaid leegionäre sadakond niinimetatud antifašisti, kes skandeerid Vabadussamba jalamile lilli asetavatele inimestele loosungeid: «Hitler kaputt!» ja «Fašistid, fašistid».

Kuigi Riia linnavõimud keelasid monumendi juures mistahes ürituste läbiviimise, siis lillede ja pärgade asetamist politseinikud ei keelanud. Seda võimalust kasutasid sadade teiste lätlaste kõrval ka leegionärid. Läti hümni laulmise järel läksid sõjaveteranid ja antifašistid aga rahumeelselt laiali.

Vahistamised marssi ei seganud

Läti europarlamendi liige Tatjana Ždanoka ütles raadiouudistele, et politsei on pidanud kinni kolm Läti antifašistliku komitee liiget. Nende hulgas on komitee esimees Eduards Gončarovs, asejuht Josifs Korens ja Riia linnavolikogu liige Viktors Dergunovs, kes on viidud Matisa tänaval asuvasse politseijaoskonda. Peamiselt venelasi esindava vasakpoolse partei Inimõiguste Eest Ühtses Lätis liige Ždanoka nõudis politseilt kinnipeetute vabastamist.

Politsei pressiesindaja Ieva Rekšņa kinnitusel vahistati lisaks neile veel üks tagaotsitav ja üks kaklust algatada üritanud isik. Läti ajalehe Diena andmetel arreteeriti Blaumaņa ja Barona tänava nurgal veel kaheksa inimest, kes üritasid oma nägu sallide või rätikutega varjata.

Karmid turvameetmed

Mixnews.lv teatel oli vabadusesammas juba hommikul kella seitsmeks ümbritsetud metallist barrikaadidega ning seda turvasid mitu politseinikku. Liiklus vanalinna tänavatel on häiritud ning raadiouudiste teatel on südalinnas sadu politseinikke.

Endisesse opositsioonierakonda Uus Aeg kuuluva siseministri Linda Murniece kinnitusel on korrakaitsejõud tänaseks päevaks valmis. Siiski ei välistanud ta provokatsioonide toimumist kogunemistel, millele võimud pole luba andnud.

«Sel aastal on julgeolekumeetmed väga karmid,» kinnitas minister, kes ei soovitanud inimestel tänastel kogunemistel osaleda.

Võimud kardavad ultrarahvuslike rühmituste nagu näiteks Rahvuslike Jõudude Liidu ja Läti Antifašistliku Organisatsiooni kokkupõrkeid. Riia linnapea Jānis Birksi hinnangul on alust karta provokatsioone, mis võivad kaasa tuua ka inimohvreid.

Läti ja vene kogukonna vahel pingeid tekitav aastapäeva tähistamistüritus pälvis ka sel aastal Venemaa meedia ja võimude tähelepanu. Venemaa välisministeerium reageeris marsile siiski üsna tagasihoidlikult. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles