Hispaania võimud võtavad maha viimase Franco monumendi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaator Franco ratsamonumendi eemaldamine Santanderist.
Diktaator Franco ratsamonumendi eemaldamine Santanderist. Foto: AP / Scanpix

Hispaania võimud otsustasid 34 aastat pärast eksdiktaator Francisco Franco Bahamonde surma võtta maha viimase kindrali monumendi.


Põhja-Aafrikas asuva Melilla regionaalvalitsuse esindaja Daniel Conesa kinnitusel võetakse kodusõja-aegset kindralit kujutav proksausammas maha 15 päeva jooksul, kirjutas The Times.

Tema sõnul viiakse El Caudillo ausammas esialgu hoiule ja seejärel juba sõjamuuseumi. Conesa kinnitusel on monumendi kõrvaldamine kooskõlas 2007. aastal vastu võetud ajaloolise mälu seadusega, mille kohaselt peavad kohalikud võimud diktaatori ja tema režiimi toetajate kujud ning sümbolid kõrvaldama.

Selle seaduse kehtestamise eestvedajaks oli sotsialistist peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, kelle vanaisa Franco käsul tapeti.

Vaatamata sellele, et seaduse kohaselt tuleks ära muuta ka režiimiga seotud tänavanimed, leidub Hispaanias hulgaliselt tänavaid ja muid avalikke objekte, mis kannavad diktatuuriaegseid nimesid.

Paljud parempoolsed omavalitsused on keeldunud seda seadust täitma ja ka Melilla võimud väitsid, et 1975. aastal püstitatud ausammas on püstitatud Melilla leegioni komandöri mitte diktaatori auks.

Viimane Hispaania emamaal asunud diktaatori kuju kõrvaldati eelmisel aastal Santanderi linnavalitsuse eest.

Generalissimus Franco suri 1975. aastal olles Hispaaniat valitsenud 1939. aastast alates. Pärast tema surma ja Hispaania muutumist demokraatlikumaks on tema monumente ja memoriaale paljudest avalikest kohtadest maha võetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles