Läti seim arutab kuni 25-aastastelt alkoholi ostmisel dokumendi nõudmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti seim hakkab peatselt arutama seadusemuudatusi, mis kehtestavad karmid piirangud noorte alkoholitarbimisele, kaasa arvatud keeldu müüa kuni 25-aastastele alkoholi isikut tõendavat dokumenti nõudmata.

Karmistatud ettepanekud tulid Läti Meditsiinitöötajate Liidult.

Eelnõuprojekt, mille kirjutas valmis parlamendi töörühm, kehtestab mitmeid senisest karmimaid piiranguid ja sanktsioone, kaasa arvatud keeld müüa 18- kuni 25-aastastele noortele alkoholi, juhul kui neil pole kaasas isikuttõendavat dokumenti. Meedikute ettepanek keelata alkoholi müük alla 21-aastastele noortele samas seadusandjate toetust ei pälvinud.

Uue regulatsiooni kohaselt tohiks alkoholi müüa vaid poodide eriosakonnas ning keelustataks alkoholi müügi riiklikes ja omavalitsuse institutsioonides.

Sanktsioonid näevad ette trahve salaalkoholi omavatele koduomanikele, samuti trahve alaealistele, kes kasutavad kolmandaid isikuid alkohoolsete jookide soetamiseks ning trahvi vääriliseks muutub ettepanekute heakskiitmisel ka alkoholi tarbimine haridusasutuste hoonetes või territooriumil.

Võimuloleva paremtsentristliku Ühtsuse fraktsiooni liige Arvils Ašeradens viitas seaduse vajalikkust põhjendades muu hulgas noorte inimeste elude kaotustele, mille põhjuseks on alkohol.

Ta meenutas Ida-Lätis Krāslavas toimunud traagilist autoõnnetust, mis nõudis seitsme noore elu, kes olid õnnetuse eel tarbinud alkoholi. Samuti viitas ta purjuspäi uppujate suurele hulgale.

Ašeradens ütles, et alkohoolsed joogid on Lätis alaealistele ikka veel liiga kergesti kättesaadavad ning et alkoholi tarbimise statistika 15- kuni 16-aastaste vanuserühmas pole alates 2007. aastast paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles